Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Bubblegum latin en free punkjazz in Groningen

Lucien Dubuis Trio / Bongomatic, zaterdag 29 januari 2011, Grand Theatre / USVA Theater, Groningen

Omdat het Grand en de USVA per abuis op dezelfde avond groepen hadden geprogrammeerd die elkaar zouden kunnen bijten, was besloten van de nood een deugd te maken. Tijdens de pauze konden bezoekers op hetzelfde toegangsbewijs van podium wisselen.

Ik betwijfel of veel Bongomatici van die regeling gebruik hebben gemaakt; daar was de bubblegum-latin van dit negenkoppige gezelschap gewoon te verslavend voor. Met 'Bongobanana Blues' bewijst leadzangeres Kim Hoorweg dat ze catchy cabareteske liedjes kan schrijven. Haar songs hebben momenteel een hoog 'hè hè, mooi dat we dat achter de rug hebben'-gehalte, wat autobiografische ontboezemingen op het amoureuze vlak doet vermoeden. De vocale line-up van het driemanschap Kim, Gianna Tam en Mick Paauwe is het sterke punt van de groep. Bongomatic herbergt ruimschoots voldoende compositorisch talent om dit aspect nog meer reliëf te geven.

Daarmee vlak ik de ritmemensen van het nonet niet uit; we hebben hier van doen met een uitermate goed op elkaar ingespeelde basis. Alleen heb ik Alberto Caicedo geen moment bongo's zien spelen, wat merkwaardig mag heten met zo'n groepsnaam. Nou ja, dat werd dan wel weer goedgemaakt door Arend Niks, die in 'Penguins Are For Bowling' een mooie ouderwets doorratelende drumsolo gaf.

Een meer bescheiden, doch niet minder stevige ritmesectie heeft het Lucien Dubuis Trio uit Bern. Drummer Lionel Friedli en basgitarist Roman Nowka kunnen je het gevoel geven dat je in een TGV à tres grande vitesse door een tunnel raast waar maar geen einde aan komt. Leider Dubuis heeft een aantrekkelijke rauwe, open sound op altsax, maar het is de spectaculaire contrabasklarinet die alle aandacht opzuigt.

In 'The Cockpit' hoorden we hoe een laagfrequent gebrom afgewisseld werd met snerpend gegil, een duidelijk signaal dat er van alles mis was met het toestel. Met het aan Nowka opgedragen 'Dear Mr. Crunch' bewees Dubuis dat je op zo'n kennelijk door Antoni Gaudí ontworpen instrument heel best een stevig potje kunt funken. En in het nummer dat daarop volgde, kwamen zowel 'Mandolinen Klinken Zacht In Nicosia' als 'Singin’ In The Rain' aan bod, zodat niemand wat te klagen had.

Willem Schwertmann maakte fotoverslagen van deze concerten. Klik hier voor Bongomatic en hier voor het Lucien Dubuis Trio.

(Eddy Determeyer, 4.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.