Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Terugblik
Dimami & Joost Buis - 'Shadow Of A Cloud' (Morvin Records, 2010)


Dimami is een band die nog steeds niet de bekendheid geniet die hij verdient. Bassist Dion Nijland, drummer Makki van Engelen en saxofonist Miguel Boelens maken met z'n drieën muziek die stilistisch verfrissend en moeilijk te plaatsen is, maar wel solide in elkaar steekt en de jazztraditie verder uitbouwt. Met trombonist Joost Buis als gast ligt het accent meer dan op de drie eerdere albums op vrije improvisaties, maar de uitwisselingen tussen de musici hebben dan ook duidelijk een melodieus karakter. De meeste gecomponeerde thema's zijn van Nijlands hand en hebben een typische jazzswing. De korte, spontaan geïmproviseerde stukken zijn opgezet als heldere soundscapes, die ook wel elk een eenduidige karakter hebben.

Er wordt strak en toch swingend gemusiceerd zonder overbodige versieringen, je zou haast zeggen typisch Nederlands. Het werk van Nijland doet door zijn vocabulaire sterk denken aan dat van Mingus, misschien geen toeval omdat het beiden bassisten zijn. Het enige stuk van Boelens, 'Dimami Special', is trouwens ook een hard swingend postbopstuk. Een in deze context onverwachte track is 'Blues?' van Joop van Erven, inderdaad een amusante namaak-blues.

De aanwezigheid van Buis geeft de band uiteraard een breder en gevarieerder geluid, maar heeft ook als effect dat de eigen, flexibele sound van Dimami wat logger wordt. Buis draagt ook het titelnummer bij, een compositieopdracht van het Fonds Podiumkunsten, dat als laatste van het album een referentiepunt is voor de eerdere vrije improvisaties. Een mooie productie met een breed palet.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van Dimami kun je luisteren naar vier tracks van dit album: 'Zwalken', 'Cloud Seeding', 'Givet' en 'Borstkrabbel'.

Op maandag 10 januari jongstleden gaf Dimami samen met Joost Buis een geïnspireerd en gedreven concert bij Jazzpower in Wilhelmina, Eindhoven. Cees van de Ven maakte een fotoverslag. Klik hier om het te bekijken.

(Ken Vos, 26.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.