Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Stefan Lievestro's Mona Lisa Overdrive – 'Elevator Fitness' (Mainland, 2010)


Stefan Lievestro's Mona Lisa Overdrive is een 'no-nonsense hard driving' jazzband. Ruige, heftige, felle staccato jazzthema's (interessante composities van Lievestro) vormen de basis waarop vooral tenorsaxofonist Jasper Blom en organist Arno Krijger te keer gaan.

Gitarist Jesse van Ruller, die de groep inmiddels heeft verlaten, is op dit album ook nog in enkele nummers te horen. Hoewel hij zich in talloze andere formaties virtuoos in het mainstream idioom manifesteert, ontpopt hij zich in Lievestro's kwartet als een vurig en ruige jazzrock-improvisator, in het bijzonder in 'Single Track Road'. Tenorist Jasper Blom, die Van Rullers plek heeft ingenomen, is een aanwinst voor Mona Lisa Overdrive. Hij soleert magistraal, heeft een strakke warme toon en blaast furieus in het rockgenre.

Op dit album gaat het vooral om heftige en felle moderne eigentijdse rock-georiënteerde jazzmuziek. Virtuoze, snelle, achtste-noten thema's worden in groovy rock- en funkritmes uitgevoerd. Hierin vervult drummer Hans van Oosterhout op enerverende wijze een prominente rol. Door de wijze waarop het orgel door Arno Krijger wordt bespeeld, zowel in begeleiding als solerend, wordt een 'smerige' gepaste totaalsound gecreëerd.

Naast vijf onstuimige nummers worden – om even op adem te komen – een drietal nummers - 'Rubha Reidl, 'Sokoban' en 'Baos Bheinn' - relatief rustig en relaxed uitgevoerd. Zowel Blom als Van Ruller soleren daarin smaakvol in het melodieuze mainstream idioom.

Mona Lisa Overdrive is een welhaast ongekende kwalitatieve en vitale powerjazzformatie, getuige hun tweede cd 'Elevator Fitness'.

(Jacques Los, 12.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.