Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Sarah Vaughan – 'If This Isn’t Love' (MCN, 2010)

Opname: 7 juni 1958

Voor liveopnamen van zangeres Sarah Vaughan bestaat er sinds jaar en dag een internationaal erkende standaard: 'After Hours At The London House' – de Parthenon-sessie. Nu wil het geval dat dat een opname betreft die vlak voor haar Europese tournee van 1958 werd gemaakt, op 7 maart namelijk. Dus als we de onlangs uitgebrachte opnamen uit het Amsterdamse Concertgebouw naast die uit het London House (in Chicago) leggen, wat horen we dan?

Dan horen we om te beginnen dat Sassy in Chicago de tijd nam; die nummers duurden gemiddeld bijna vijf minuten. In Amsterdam was ze er, als we de tien minuten durende jam over 'How High The Moon’ buiten beschouwing laten, in drie minuten klaar mee – vier nummers klokken zelfs om en de nabij twee minuten. Okay, in het London House betrof het een nachtelijke jamsessie van de zangeres met haar trio, aangevuld met vier blazers uit de band van Count Basie. In de relaxte sfeer van een betrekkelijk intieme club nam de Divine One met name in de ballads rustig de tijd.

Ernstiger is de afwezigheid van drummer Roy Haynes, die juist die ballads reliëf gaf. Vlak voor het vertrek naar Europa had die ontslag genomen en de inderhaast opgetrommelde trommelaar Art Morgan, een brave borst uit Albion, kon het gemis vanzelfsprekend niet goedmaken.

Dat neemt allemaal niet weg dat Vaughan die zevende juni een prima concert gaf. Ook hier verblufte ze de verzamelde pleiners vooral met de ballads. In 'Body And Soul' speelt ze letterlijk én figuurlijk met de tekst, die ze als element van haar improvisaties gebruikt. Haar stemcontrole in 'Autumn In New York' en 'Tenderly' is griezelig, daar klinkt ze echt als een instrumentaliste. Ook in 'How High The Moon' is ze volstrekt gelijkwaardig aan tenorist Don Byas, met wie ze vier-om-vier scat.

Met glazige ogen en de tong uit de bek strompelden de hipsters het Concertgebouw uit.

(Eddy Determeyer, 16.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.