Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Paul van Kemenade – 'Close Enough' (eigen beheer, 2010)


In eigen beheer – via zijn
website – heeft de altijd inventief en actief organiserende altsaxofonist de cd 'Close Enough' uitgebracht, waarop muziek van zijn diverse groepen te horen is.

In het eerste nummer is zijn formatie Three Horns And A Bass aangevuld met onder anderen het vocaal ensemble Capella Pratensis en de flamencogitarist El Periquin. De titel van het stuk is 'Fantasy Colours'; zeer toepasselijk, want het is een combinatie van jazz, Afrikaans ritme en renaissancezang. Het resultaat is verrassend. De combinatie van de zeer verschillende genres klinkt verfrissend en harmonieert bewonderenswaardig.

In drie nummers is Three Horns And A Bass te horen. Ook al zo'n eigenzinnige formatie: geen piano of gitaar en geen drums! Naast het strakke samenspel en de goed geschreven arrangementen wordt er geïnspireerd gesoleerd door Van Kemenade, trompettist Angelo Verploegen en trombonist Loek Boudesteijn, met een swingend bassende Wiro Mahieu.

Het duo Ernst Reijseger (cello) en Van Kemenade wordt op deze cd ook gepresenteerd met drie nummers. Het zijn twee super improvisatoren, die elkaar feilloos aanvoelen in het hilarische 'Cuckoo' en het romantisch klassiek georiënteerde 'Gathering For Alto And Cello'.

De cd wordt gecompleteerd met het titelnummer 'Close Enough' door het International Quintet – trombonist Ray Anderson, gitarist Frank Möbus, drummer Han Bennink en bassist Ernst Glerum – en 'Vormärz' door de groep Border Hopping, met Eckard Koltermann op basklarinet, pianist Stevko Bush, bassist Benjamin Trawinski en drummer Achim Krämer.

Dit album is een zeer gevarieerde staalkaart van Van Kemenade's muzikale intenties, die onbegrensd lijken te zijn. We horen een verscheidenheid aan groepen, waarin de altsax van Van Kemenade een sprankelende en prominente rol speelt. Paul van Kemenade is – getuige deze cd – Nederlands meest originele moderne jazzaltist. De cd is een sterke aanrader.

Meer horen?
Op de website van Paul van Kemenade staan geluidsclips van de tracks van 'Close Enough'. Klik hier om ze te beluisteren.

Labels:

(Jacques Los, 5.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.