Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Juozas Milasius - 'Slow' (Nemu Records, 2009)


Gitarist en elektronica-bespeler Jozuas Milasius is een van de belangrijke Litouwse musici die in het improcircuit actief is. Zijn naam wordt eigenlijk geschreven als Milašius, maar we houden het op de schrijfwijze op de omslag. Hij heeft al een behoorlijke biografie van optredens met internationaal gevestigde namen opgebouwd en is al meer dan tien jaar professioneel actief, maar voor zover ik weet is dit zijn eerste album onder eigen naam. Nemu is overigens een in Litouwen gevestigd label met een heel interessant, nog klein fonds van meest nog vrij onbekende improvisatoren. Het is trouwens interessant om te weten hoe groot en levendig de meer avontuurlijke muziekscene in dat land is.

De meeste stukken op 'Slow' ontwikkelen zich langzaam tot tergend langzaam en hebben vaak geen beat. Milasius gebruikt zo weinig mogelijk versieringen en mijdt stijlmiddelen die niet per se noodzakelijk zijn om zijn muziek te creëren. De klankkleur van zijn elektrische gitaarspel, soms onbewerkt, dan weer vrij karig via effectapparatuur bewerkt, klinkt altijd simpel en is wars van virtuoos vertoon. De sfeer is vaak meditatief, zonder dat er een moment van verveling ontstaat, want herhalingen zijn er ondanks de minimalistische benadering nauwelijks. Je moet er echt voor gaan zitten, anders gaan intentie en de intensiteit van de muziek aan je voorbij. Milasius' spel en klankgebruik doen in de verte denken aan het meer folkachtige werk van Bill Frisell, maar zijn muziek heeft een principiële, eenduidige benadering die men tegenwoordig weinig hoort. Na het horen van deze cd lijkt ineens een heleboel andere muziek wel heel erg op oppervlakkig behagen gericht.

De muziek is in iets mindere kwaliteit ook gratis op internet te beluisteren via
www.milasius.com. Het is een fraaie, eenvoudige site, geheel gewijd aan de muziek van deze cd, gecomplementeerd met intrigerende, overvloeiende stilstaande of bewegende beelden die grotendeels uit India of Nepal lijken te komen.

Labels:

(Ken Vos, 3.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.