Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lp
J.R. Monterose - 'In Action' (VSOP, 1964)


Tot een aantal maanden geleden liep ik ongeveer eenmaal per week bij een inmiddels ter zielen gegane platenzaak in Glasgow binnen. De eigenaar, Jerry, was absoluut niet geïnteresseerd in de handel in jazz en verkoopt vooral zeer zeldzame progrock en af en toe wat van de betere punk. Hij koopt op van de nabestaanden van recensenten en wegbezuinigde bibliotheken. Inmiddels heeft hij vijf garageboxen vol muziek staan, waarvan een flink deel nog in de plastic verpakking zit. Hij is er zo rijk mee geworden, dat de winkel wel kon sluiten en nu kun je alleen nog op afspraak bij hem langs.

Tijdens mijn ellenlange bezoeken aan zijn winkel was het voor mij de truc om in de kelder en achter de toonbank te komen. Daar bewaarde Jerry namelijk de dingen waar hij geen raad mee wist. Meestal was dit geen probleem, want Jerry is nogal een kletskous en vond het maar wat mooi dat iemand van in de twintig zo fanatiek door vijftig jaar oude lp's zat te graven. Vaak prijsde hij de dingen die ik vond ter plekke en op goed geluk en zo heb ik voor een totaalbedrag van nog geen 300 pond een leuk archief aan topjazz opgebouwd. Absolute hoogtepunten zijn de originele Contemporary-platen, de vrijwel complete Black Saint-werken van Steve Lacy en een stapeltje originele Brötzmanns op FMP. Daarnaast lag er een schat aan gesigneerde platen (onder anderen David Murray, Barney Kessel en Shorty Rogers), waarvan de meest spectaculaire (Art Blakey, met de tekst: 'Will never forget you') voor nog geen twee tientjes de mijne was.

Maar de allermooiste is 'In Action' van tenorsaxofonist J.R. Monterose. Verschenen in een oplage van 250 is dit een lp die tot de komst van de cd haast onverkrijgbaar was. Zelfs nu is hij amper gehoord. De andere muzikanten op de plaat zijn compleet onbekend gebleven. Het is namelijk een plaat die is opgenomen door ambitieuze liefhebbers van jazz in Cedar Rapids, Iowa. De muziek is prima, maar wanneer je de foto's op de hoes bekijkt, snap je wat er mis is: dit zijn geen jazzmuzikanten zoals de wereld ze graag ziet, maar heel erg nette jongens met een hobby. En dat hoor je ook terug; de muziek is prima, maar alleen de aanwezigheid van Monterose maakt de plaat tot wat hij is.

Gelukkig is J.R. (een afkorting voor Junior) in topvorm. Hij speelt verschrikkelijk sensueel, met uithalen in de hoge registers en heeft duidelijk plezier. Met name in de ballads laat hij zich gaan, op een manier die laat zien dat hij schatplichtig is aan Sonny Rollins en John Coltrane. Maar ja, wie is dat niet? Ook wanneer het tempo omhoog gaat, zoals op 'Herky Hawks', vliegt de inventiviteit van de saxofonist je om de oren. 'That You Are', een onomfloerste variant op 'All The Things You Are', is ook al geweldig. Je neuriet zo over de akkoorden mee met het origineel.

Afgaand op dit album zou je denken dat Monterose meer heeft opgenomen, maar dat valt tegen. Naast deze plaat is er een album voor Blue Note, aardig wat werk als sideman voor bijvoorbeeld Charles Mingus en Kenny Dorham, en een handvol aan platen bij kleinere labels (Storyville, Uptown). Waar de echte Monterose-vorser het van moet hebben, is een batterij aan bootlegs en priveopnamen. Maar waar zijn die? Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de sessie uit 1973 in De Bron, een verschrikkelijk lelijke naoorlogse hallelujakerk in Alphen aan den Rijn? Of die van 1970 in Paradiso, met Han Bennink, opgenomen voor privégebruik? En er is nog ergens een opname die Monterose een jaar eerder maakte met hetzelfde pianotrio als op 'In Action', met bijdragen van niemand minder dan Al Jarreau? Deze is ten lange leste ook op cd terecht gekomen. Dat moeten Dale Oehler (piano), Dick Vanizel (bas) en Joe Abodeely (drums) natuurlijk helemaal mooi hebben gevonden.

Meer weten?
Klik
hier voor een uitgebreide discografie van J.R. Monterose door Michael Fitzgerald.

(Sybren Renema, 22.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.