Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Five Spot - 'Poltva' (SoLyd Records, 2008)

Opname: december 2007

Five Spot is een international kwintet, waarvan niet duidelijk is of deze liveopname een eenmalige exercitie was. Poltva is de naam van de rivier die door Lviv, in het westen van de Oekraïne, stroomt. De genummerde stukken zijn alle spontane improvisaties. De opname is van het Lviv Jazz Festival 'Jazz Bez', dat in december 2007 werd gehouden. Ze zijn op inititatief van drummer Klaus Kugel bewerkt in Duitsland en al eind 2008 uitgebracht op het Russische label SoLyd, dat onder meer bekend is van zijn uitgaven van Sergei Kuryokhins muziek.

Contrabassist Mark Tokar en saxofonist Yuri Yaremchuk zijn beiden woonachtig in Lviv. Kugel komt uit Duitsland, pianiste Roberta Piket uit de Verenigde Staten en sopraansaxofonist Petras Vyšniauskas uit Litouwen. Wat de musici met elkaar gemeen hebben, is een uitgebreide internationale ervaring in de geïmproviseerde muziek. Vyšniasukas (1957) is vanwege zijn lange muzikale carrière en zijn zeer eigen speelwijze waarschijnlijk het bekendst.

Het eerste dat opvalt is de ontspannen wijze van samenspelen, waarbij individuele bijdragen ondergeschikt zijn aan het grotere geheel. Ondanks de afwezigheid van een duidelijk thematisch centrum klinken de improvisaties niet willekeurig, al ontwikkelen de stukken zich vaak wel lineair, dat wil zeggen: er wordt zelden teruggekeerd naar eerdere aanzetten. De aandacht voor de klank gaat ook niet ten koste van de spanningsopbouw. De meest consistente improvisator lijkt Vyšniauskas te zijn, maar het is ook mogelijk dat dat komt omdat zijn geluid mij het bekendst klinkt. Hoe dan ook, een cd die het moeite van het opzoeken zeker waard is. Jammer dat we in Nederland zo weinig merken van opmerkelijke muziek buiten de onze buurlanden en de VS.

(Ken Vos, 16.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.