Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bende van Drie – 'Traces Of Tides' (LopLop, 2010)


Je moet ze met een kaarsje zoeken, trio's bestaande uit saxofoon, bas en accordeon. Toch is deze samenstelling vrijwel altijd effectief. De Bende van Drie (Onno van Swigchem, Dion Nijland en Pieter Jan Cramer van den Bogaart) levert met zijn derde cd, 'Traces Of Tides', een welkome bijdrage aan deze veel te ondergewaardeerde samenstelling.

'Manor', het eerste nummer, levert gelijk een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is. Van Swigchem (baritonsax) en Cramer van den Boogaart (accordeon) delen samen het voetlicht en bewegen heen en weer tussen oosters aandoende muziek en de jazztraditie. 'Portrait Of Willy Vargas', een compositie van Ray Anderson, wordt aangegrepen voor vrijer spel. Terwijl Van Swigchem op zijn alt alles van slap tonguing tot de meest bitterzoete bluesfrasen laat horen, strijkt Cramer van den Boogaart op zijn accordeon soms tegen de haren in. Dit doet hij door zijn instrument zeer traag te bewegen, zodat het bijna lijkt te zuchten. Ondertussen houdt bassist Nijland de boel bij elkaar en levert hij gelijktijdig een goede bijdrage aan de spanning van de muziek.

'Drone', het derde stuk van de cd, herinnert eraan dat deze heren hun wortels in de Nederlandse jazzwereld hebben; de altsax van Van Swigchem klinkt zeer veek als Michael Moore, bij wie hij lessen heeft gevolgd, en het geheel doet denken aan Moore's cd 'Holocene'. Dit is echter eerder een blijk van veelzijdigheid dan van kopiisme, want verderop worden zowel eigen composities als werk van bijvoorbeeld John Zorn gespeeld. Diens 'Abidan' heeft een metamorfose ondergaan, maar tegelijkertijd is het meteen duidelijk dat het hier een stuk betreft uit het Masada-project. Zoiets bewijst de flexibiliteit van deze groep.

Labels:

(Sybren Renema, 8.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.