Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Atomic - 'Theater Tilters Vol. 1' (Jazzland Recordings, 2010)

Opname: 6 & 7 oktober 2009

Hoog op mijn persoonlijke favorietenlijstje van 2010 prijkt 'Theater Tilters Volume 1' van Atomic, de Scandinavische superformatie van Fredrik Ljungkvist (saxen en clarinet), Magnus Broo (trompet), Håvard Wiik (piano), Ingebrigt Håker Flaten (bas) en Paal Nilssen-Love (drums).

De vijf muzikanten, allemaal gepokt en gemazeld in de Europese geïmproviseerde muziek, brengen te weinig platen uit, maar wat ze uitbrengen is van consistent hoog niveau. Het eerste nummer, 'Green Mill Tilter', heeft bijvoorbeeld allerlei moeilijk te navigeren unisono-passages, die schijnbaar uit de chaos opduiken, maar toch met militaire precisie worden doorlopen. Hetzelfde geldt voor 'Andersonville', denkelijk een ode aan de overleden supersaxofonist Fred Anderson. Dit nummer varieert op hoogst authentieke wijze hardbop met free jazz en impro, om vervolgens weer uit te komen bij een thema dat even argeloos als moeilijk klinkt, geheel in de traditie van Anderson. Het laatste nummer, 'Bop About', is een smakelijke uitsmijter en doet zozeer denken aan de composities van Ornette Coleman, dat ik verbaasd was dat het hier om een eigen compositie van Ljunkvist gaat.

De muziek van Atomic is behalve superstrak en avontuurlijk ook opvallend aangenaam. Soms wordt er geswingd alsof het de Jazz Messengers betreft, soms wordt er ingehouden gemusiceerd en soms gaat de beer los, vooral bij Ljungkvist en Nilssen-Love. Wanneer dit gebeurt en de klarinet en de trompet letterlijk het hoogste lied willen zingen, doet de muziek opvallend vertrouwd aan. En dan daagt het; als er ooit iets het antwoord was op de geniale anarchie, technische perfectie en conceptuele dapperheid van bijvoorbeeld het ICP, dan is het Atomic. Hoe anders deze band ook is van samenstelling en hoezeer anders de muzikale resultaten ook zijn, het kwintet is diep geworteld in de Europese traditie, wars van conventie, en speelt met ultieme overgave. Atomic is free jazz voor de 21ste eeuw en ver daarna.

(Sybren Renema, 15.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.