Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festivalverslag
Combinatie van serieuze jazz-impro en circusact

Brokken Festival, met Estafest, Michiel Braam & John Engels, Alan Purves & Valentin Clastrier, Andy Bruce & The Rigidly Righteous + Annette Malherbe, zondag 2 januari 2011, Bimhuis, Amsterdam

Zaal 100 te Amsterdam is nog één van de weinige podia waar impro en experimentele jazz regelmatig, zelfs wekelijks, te beluisteren is. Iedere dinsdag is er het Impro Jazzcafé (illustere deelnemers zijn dan onder anderen Michael Moore, Ab Baars, Wolter Wierbos en Joost Buis), er zijn jazzworkshops, twee keer in de maand presenteert Trytone 'New Ways of Jazz' en houdt gitariste Corrie van Binsbergen huis met haar Brokken Middagen. Op de eerste zondag van het nieuwe jaar organiseerde Van Binsbergen voor de derde keer in het Bimhuis het Brokken Festival, met daarin de hoogtepunten van de Zaal 100-concerten van het afgelopen jaar.

Eén van die hoogtepunten was de formatie EstaFest, bestaande uit altviolist Oene van Geel, gitarist Anton Goudsmit, saxofonist Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet. Die namen staan al garant voor zeer kwalitatieve muziek. Dat werd dan ook meer dan waar gemaakt tijdens de opening van het festival(letje). Het kwartet speelde prachtige harmonieuze composities van elk van de musici, waarbij het beheerste en gecontroleerde samenspel en de navenante solo's tot de hoogtepunten van de dag behoorde. De ongebruikelijke bezetting - geen bas en drums en een altviool naast een tenorsaxofoon - is geenszins een belemmering om swingende muziek te produceren en ook niet om een volle en warme en transparante sound te produceren. EstaFest, met een virtuoos strijkende en pizzicato 'bassende' Van Geel, een prachtige toon blazende Erker, de immer funky en meeneuriënde Goudsmit en de pittig solerende Van Vliet, is een formidabel kwartet, dat door elk zich serieus nemend jazzpodium geboekt zou moeten worden.

Het duo Michiel Braam en John Engels, dat in het voorjaar van 2010 in Zaal 100 zijn debuut beleefde en een voortreffelijke indruk achterliet, voldeed niet geheel aan de verwachtingen. Hoewel Braam pianistisch alles uit de kast trok - extravagante avantgarde-riedels en klankclusters, minimalistische fragmenten, swingende en groovy momenten, virtuoze improvisaties - en drummer John Engels alert en bekwaam volgde en begeleidde, leek het of de spontane chemie van het voorjaar wat was verflauwd. Desalniettemin was het optreden van deze twee contrasterende jazzmuzikanten – Braam vanuit de hedendaagse impro-scene en Engels als de nieuwsgierige mainstream drummer - een muzikaal interessante belevenis.

Dat kan niet gezegd worden van het volgende duo: de serieuze draailierbespeler Valentin Clastrier en de drummer-annex-circusclown Alan Purves. De draailier is natuurlijk een ongekend instrument in de jazz en van mij mag dat ook zo blijven. Het geluid is zeer onsympathiek en zit tussen een doedelzak en Hawaiian guitar in. Hoewel Clastrier zo nu en dan nog wat wilde en snelle moderne jazzlicks uit de lier draaide, is het toch een instrument dat ingepast moet worden in bestaande wereld- en of volksmuziekorkesten. En dan Purves, met zijn Toby Rix percussie-instrumentarium en heel veel plastic en rubber kinderspeelgoed en fluitjes om in te knijpen, te bijten of te blazen. Leuk voor Sesamstraat! Het leek niet dat dit duo samenspeelde, veeleer dat ieder voor zich met zijn bijzondere instrumentarium bezig was.

Het optreden van Andy Bruce & the Rigidly Righteous met gast Annette Malherbe was een ratjetoe van feestmuziek, dixieland, blues, Schotse dans en een beetje rockmuziek. Niet echt bijzonder, met spaarzame solo's en niet passend in de artistiek gerichte programmering van het festival. Kortom, een orkestje voor de strandpaviljoens en de zomerse dorpspleinactiviteiten. Tip voor het volgende festival: nodig Joost Buis' interessante formatie de Astronotes uit.

Het Brokken Festival werd erg leuk en ludiek afgesloten met een goed georganiseerde 'Happy New Year Impro Session', waaraan meer dan twintig improvisatoren deelnamen, met naast de festivalmuzikanten ook nog onder anderen Yonga Sun, Albert van Veenendaal, Joost Buis, Jan Willem van der Ham, Felicity Provan en - vanzelfsprekend - de organistor van het festival, Corrie van Binsbergen.

Klik hier en hier voor een fotografische impressie van dit festival door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 8.1.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.