Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Werners reizen

Janssen4, dinsdag 11 januari 2011, Jazz on the Roof, Schunck*, Heerlen

Het is dinsdagavond negen uur, de zaal zit redelijk vol. 'Nieuwjaarsconcert' prijkt op de toegangsdeur. Vanavond start een serie van nieuwe jazzconcerten. De eer van de aftrap is aan het Werner Janssen Quartet, oftewel Janssen4. Net tamelijk genadeloos de grond ingeboord in een recensie van hun nieuwe cd 'The Hammond Revisited'. Een cd overigens die een vaste plek heeft in de auto van mijn partner ("dat rijdt zo lekker weg"). Dat alleen is geen jazzcriterium, maar het zegt toch iets over de feel. Ook Ad, de muziekconservator van Schunck* krijgt dagelijks een goed humeur van deze muziek. Ik denk dat ik zelden een concert heb horen aankondigd met de woorden: "Hun nieuwste cd heeft een kutrecensie, vrolijk nieuwjaarsconcert, hier is Janssen4". Een op zijn zachts gezegd gewaagde en merkwaardige opening. Maar Janssen en de zijnen nemen de uitdaging aan.

Wat volgt is, na een wat statisch begin, een lekker avondje muziek uit alle windstreken. Werner Janssen is een ervaren muzikant met een prima cv. Dat hoor je aan zijn verzorgde spel. Onversterkt en zonder te forceren torent hij met zijn saxofoon en klarinet boven de elektrische gitaar, drums en orgel uit. De inspanning die dat kost, is hem in het begin niet af te zien. Zijn spel en dat van de band is overtuigend. De eigen nummers zijn geïnspireerd op kleine avontuurtjes, die hij heeft meegemaakt tijdens de reizen in zijn jarenlange lidmaatschap van onder meer het Metropole Orkest.

De stukken rollen makkelijk over de bühne, evenals enkele standards uit de tijd van de groten. Hij brengt een ode aan Astor Piazolla, die het publiek op het puntje van de stoel brengt. De ode gaat over in een jazzy rocknummer en dat gaat weer over in een Hongaarse dans en ga zo maar door. Een nummer is zelfs ontleend aan een bloeddorstig figuur uit de Griekse Oudheid, en zo klinkt het ook. Eigenlijk is het een heel ontspannen nieuwjaarsconcert - ongecompliceerd, voor elk wat wils. Lekker luisteren en kijken naar de band die onder aanvoering van Janssen over de wereld trekt. Het groovy rode orgeltje van Bob Wijnen voegt een lekkere retrosound toe aan het geheel. Niks mis mee.

In de diversiteit schuilt echter een beetje de tragiek van Janssens miskende talent als jazzsolist. Het is echt van alles dat voorbij komt. Grossieren in melodietjes en maatsoorten. Na de pauze zit er wat meer lijn in de sfeer op de set en blijf je bij de muziek. De saxofonist legt tussendoor de nadruk op de opleiding en de cv's van hem en zijn metgezellen; dat zou hij niet moeten doen. Gewoon recht voor de raap spelen en overtuigen. Het hier en nu meer toelaten en de rest komt vanzelf. De Berlijnse gitarist Kai von Rosenberg is voldoende olijk en adrem om het concert aan elkaar te breien en contact met de zaal te maken. Die kaart wordt tijdens het optreden te weinig uitgespeeld.

De gewraakte cd wordt natuurlijk ook nog ten tonele gevoerd en er worden enkele exemplaren verkocht aan enthousiaste bezoekers. Terecht, het is gewoon leuke jazzy muziek met vele kleurrijke uitstapjes, waarin de Hammondsound de tijdgeest goed neerzet. Vernieuwende dingen moet je niet verwachten, maar dat is ook niet Janssens bedoeling, lijkt me. Wel mooi uitgespeelde gitaarpartijtjes, mooi afgewerkt en gevarieerd saxspel, ritmisch goed ondersteund door de combinatie drum en orgel. De reis van Janssen eindigt vanavond in zijn geboorteplaats Heerlen. Een flink applaus en een vette, swingende toegift met een lekker ouderwetse drumsolo van Arie den Boer luiden het nieuwe jazzjaar van Schunck* definitief in. De band maakt gehakt van de recensie. Het publiek vond Janssen4 vanavond prima. Ben benieuwd naar welke vreemde oorden de volgende cd leidt en waar de focus van Werner Janssen dan ligt.

Meer zien?
Klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven van het concert dat Janssen4 op 2 september 2010 gaf bij Jazz at the Crow in Kraaij en Balder, Eindhoven.

(Jo Dautzenberg, 24.1.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.