Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Geconcentreerd luisteren naar complexe composities

Tim Berne & Los Totopos, woensdag 19 januari 2011, Bimhuis, Amsterdam

In een zeer matig bezet Bimhuis – en dat komt niet veel voor – concerteerde de relatief nieuwe formatie van altsaxofonist Tim Berne. Berne, die een belangrijk exponent is van de hedendaagse New Yorkse jazzscene, verdient een groter publiek. Sinds eind jaren zeventig is hij al prominent actief als veelgevraagd sideman en leider van zijn eigen groepen, zoals Blood Count, Big Satan en Buffalo Collision. Talloze keren is hij in Nederland te beluisteren geweest. Met zijn nieuwe formatie Los Totopos beklom hij voor het eerst het podium van het Bimhuis. Het kwartet bestaat, naast Berne, uit nieuwkomers: pianist Matt Mitchell, drummer Ches Smith en (bas)klarinettist Oscar Noriego.

De groep speelde composities van de leider. Merendeels lange stukken – na de pauze zelfs een set durende suite – waarin zowel wisselende ritmes als thematische variaties een essentiële rol speelden. Binnen dat geheel werd individueel en collectief gesoleerd. Het laatste in het bijzonder door de beide rietblazers. Het ontbreken van een bassist werd ruimschoots gecompenseerd door het actieve en gevarieerde drumwerk van Smith en het begeleidend pianospel van Mitchell, waarbij hij steeds dominant gebruik maakte van het lage register van de piano.

In de eerdergenoemde lange suite na de pauze werden alle facetten van de jazz - vooral die van de vrijere varianten - ruimschoots geëxploiteerd. Ook was er in de suite soloruimte voor intens en zacht geblazen verstilde improvisaties van Noriega (op klarinet) en Berne, waarna kort daarop de rietblazers pregnante fortissimo multiphonics produceerden. De enkele altsaxsolo's in de suite werden door Berne smaakvol en met een glanzend geluid vertolkt.

De muziek, die naast elementen uit hedendaags jazzidioom ook invloeden van moderne gecomponeerde muziek omvatte, vergde geconcentreerd luisteren van de toehoorders. Maar dat was dan ook meer dan de moeite waard.

(Jacques Los, 27.1.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.