Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Vooruitblik
Wolff/Angiuli/Fryland - 'Prelude' (Your Favorite Jazz, 2010)


Er zijn natuurlijk erg veel pianotrio's die ook heel erg goed samenspelen, maar het Fins-Italiaans-Deense trio van pianist Walter Wolff, bassist Francesco Angiuli en drummer Andreas Fryland verdient toch extra aandacht, al was het alleen al omdat de pianist deels in Nederland resideert. Het is hun eerste album, maar liefhebbers zullen het trio al gehoord hebben tijdens de tournee met Teddy Charles in 2009 of op het album dat toen opgenomen is, 'Live', op OAP Records. Toen bleek al dat het trio in ieder geval qua intuïtie bij de harmonisch inventieve Charles paste. Dat wordt nu bevestigd met de cd 'Prelude', die op een pas iets meer dan een jaar bestaand Deens label is uitgekomen.

Het materiaal bestaat merendeels uit eigen stukken, die ook om hun thema's de moeite waard zijn. Het trio laat de muziek - zoals ze dat in hifi-kringen zeggen als ze niets beters weten te bedenken - ademen, dat wil zeggen dat de musici elkaar de ruimte geven en het geheel nooit geforceerd klinkt. Ook wordt er met de klank van instrumenten gespeeld, zonder dat er naar onconventionele middelen wordt gegrepen. Een goed voorbeeld daarvan is het fraaie intro op de bekkens van Fryland in 'Countdown'.

Als er al een vergelijking met bekende pianotrio's gemaakt moet worden, dan is de eerste associatie die met het trio van Bill Evans, zij het met wat meer dynamiek. Een thema dat je bijvooorbeeld direct pakt, is het melodramatische 'Neurotic Sunday', dat zo bij elke film of tv-serie zou passen. Het trio gaat echter niet door naar de voor de hand liggende climax, maar kiest ervoor het thema op een onverwachte manier af te werken. Zo zijn er meer details die deze verzameling tot een zeer aangename belevenis maken. 'Prelude' is zó ingetogen, dat de cd niet zou misstaan als achtergrondmuziek bij beschaafde ontmoetingen, maar dan mis je wel een heleboel subtiele wendingen.

Walter Wolff, Francesco Angiuli en Andreas Fryland maken een korte tour door Nederland, die vrijdag 14 januari start in Club Panama, Amsterdam, een concert dat live te horen zal zijn bij 'Mijke’s Middag' op Radio 6. Verder treedt het trio nog op in Zeist (15/1), Leiden (16/1) en Den Haag (17/1). Klik
hier voor meer informatie.

Meer horen?
Op deze pagina kun je van dit album de track 'A Night To Forget' beluisteren.

Labels:

(Ken Vos, 4.1.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.