Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Trygve Seim & Andreas Utnem - 'Purcor' (ECM Records, 2010)

Opname: mei 2008

De muziek van Trygve Seim past zo naadloos in de ECM-mal dat er bijna sprake is van maniërisme. Zijn eerste plaat, 'Different Rivers', had nog het voordeel van een grote hoeveelheid bijzondere bandleden (Arve Hendrikson en Paal Nilssen-Love bijvoorbeeld), maar tegenwoordig is het allemaal zó minimaal, kaal, rustig en cerebraal, dat je het gevoel hebt dat de muziek van Seim een zoektocht is naar een karikatuur. Spannend en goed uitgevoerd is het allemaal wel, maar het is ook overduidelijk: kerkmuziek, een dikke echo op de piano en een voos geluid op de sax. Waar kennen we dat van? Het doet allemaal wel heel erg denken aan de wereld die Jan Garbarek ooit aan ons openbaarde, en die met elke navolging meer uitgekauwd raakt.

Toch is niet alles verloren, want pianist/accordionist Andreas Utnem speelt al jaren met Seim en had nog nooit met hem opgenomen. Utnems talent als toetsenist en componist is evident en de heren kennen elkaar inderdaad van haver tot gort. Ze slagen er goed in een sacrale sfeer neer te zetten. Toch hoor je ook hier een lichte ideeënarmoede van Seims kant. Diens vorige plaat, 'Yeraz', bestond ook al uit een duo met een accordionist, toen Frode Haltli. En hoewel het zeer gerechtvaardigd is een bezetting op verscheidene manieren uit te proberen, is het de vraag of Utnem daadwerkelijk een heel ander soort toetsenist is dan Haltli. Misschien is laatstgenoemde nog wel spannender als begeleider, omdat diens spel dissonanter is.

Beiden laten Seim volop de ruimte om zijn niet onaardige, herkenbare, maar niet bijster originele muziek te spelen. En misschien zit daar wel het probleem: Trygve Seim is een uitstekende muzikant, die eens een flink muzikaal probleem tegen moet komen, dat hij niet met het klassieke ECM-sjabloon kan invullen. Of misschien moet hij een radicalere keuze maken en zijn door middeleeuwse muziek, volksmuziek en vrijere jazz geïnspireerde muziek in een meer vijandige setting uitvoeren. Dan zal ongetwijfeld zijn talent meer tot zijn recht komen.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van Trygve Seim kun je luisteren naar twee tracks van dit album: 'Kyrie' en 'Nu Seglar Vi Inn'.

(Sybren Renema, 29.1.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.