Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jasper Somsen– 'Dreams, Thoughts & Poetry' (Challenge Records, 2010)

Opnamen: 12 & 13 oktober 2009

De titel van de cd 'Dreams, Thoughts & Poetry' dekt grotendeels de muzikale lading, oftewel, met andere woorden, lounge jazz met een intellectueel sausje. Van de negen composities op deze cd zijn zeven van de hand van de klassiek-romantische Italiaanse jazzpianist Enrico Pieranunzi. Met veel gevoel en respect wordt het materiaal door bassist Jasper Somsen en zijn medemusici vertolkt.

Op de melodieuze en romantische composities wordt in het bijzonder door pianist Jeroen van Vliet en trompettist Bert Lochs (tevens op flugelhorn) zeer harmonieus en sfeervol gesoleerd. Het is goed de relatief onbekende Lochs in dit gezelschap en in deze context in goede vorm te horen.

Exemplarisch voor deze cd is 'Dream Book', waarin een prachtig gestreken baspartij de intro is voor een intense ballad-uitvoering, culminerend in een lange bassolo, waarbij Van Vliet zeer verfijnd begeleidt. In de enige trio-uitvoering, 'The Night Gone By' hebben de pianist en bassist wederom een adequate hoofdrol. In 'Je Ne Sais Quoi' valt wederom Lochs' lyrische spel op en ook het goede solowerk van gitarist Florian Zenken en Jasper Somsen.

Het enige nummer dat enigszins buiten het concept valt, is het vrije en expressieve 'Si Peu De Temps'. Het is bijna free jazz. Hierin soleert Lochs – begeleid door Van Vliet op keyboards – pittig en agressief op gestopte trompet.

Dit album, dat afgesloten wordt met Somsens compositie 'The Middle Way', is prachtig opgenomen, klinkt helder, transparant en ruimtelijk. In datzelfde 'The Middle Way', waarin Pieter Bast stuwend drumwerk levert, demonstreert Jasper Somsen nog maar eens dat hij niet alleen een voortreffelijk begeleider, maar ook een uitstekend solist is.

Meer horen?
Klik
hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Jacques Los, 23.1.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.