Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Ben Sluijs & Erik Vermeulen – 'Parity' (W.E.R.F., 2010)

Opname: 2008-2010

Hoewel beide heren regelmatig in elkaars gezelschap terug te vinden waren (het W.E.R.F.-label laat dat mooi horen met een handvol releases), dateert hun eerste album als duo, 'Stones', toch alweer van 2001. Nochtans is er aan hun werkwijze niet veel veranderd. Integendeel: de loepzuivere interactie is er enkel op vooruitgegaan, waardoor je intussen al kan spreken van een moeiteloze communicatie die doorgaans is terug te vinden bij partners die al decennialang bij elkaar zijn.

Zowel Sluijs als Vermeulen blinken uit in dosering en spelen met ruimte, en hoewel dit geen album is van uitsluitend ballades, voel je hier nergens de drang om grote statements te maken, om te imponeren. Deze twee heren weten heel goed tot wat ze in staat zijn en het lijkt wel alsof ze beseffen dat hun publiek net zozeer op de hoogte is van hun wisselwerking. Wie de twee aan het werk zag op Jazz Brugge, herinnert zich vast nog de fragiele intimiteit en de gestileerde melancholie.

In deze veertien stukken, die heen en weer schuifelen tussen middernachtsromantiek (een mooie versie van Gillespie's 'Con Alma'), raadselachtigheid à la 'Ascenseur pour l’échafaud' en de occasionele opleving ('Friendly Fire'), wordt geen noot, geen aanslag of ademstoot verspild, en zelfs Vermeulens bruggetjes 'A Short Answer' en 'Tuinpad' geven de indruk doordacht hun plaats gekregen te hebben. Bovendien lijkt Sluijs' fluisterende aspiratie op de altsax enkel nog mooier geworden te zijn.

Je oordeel over dit album loopt dan ook gelijk met wat je ervan verwacht. Hier wordt niets geforceerd, in hoofdletters afgedrukt of overboord gegooid. Alles staat in het teken van harmonie, berusting, mate en wederzijds vertrouwen. Wie op zoek is naar een poëtische plaat die ondanks de nadruk op grijstinten toch zijn lichtvoetigheid en gracieuze klasse bewaart, die is bij 'Parity' aan het juiste adres.

Meer horen?
Op deze
pagina kun je luisteren naar samples van een drietal tracks van dit album: 'Bright Day', 'Con Alma' en 'Melopee'.

(Guy Peters, 8.1.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.