Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzprofiel
Hal McKusick


De in 1924 geboren (alt)saxofonist, klarinettist, fluitist Hal McKusick startte zijn carrière in het begin van de veertiger jaren in de bigbands van Les Brown, Woody Herman (First Herd) - kortstondig - en langduriger Boyd Raeburn. De periode in het orkest van Raeburn, die duurde van begin 1944 tot en met eind 1944, was voor McKusick zeer vruchtbaar. Raeburn was op zoek naar een nieuwe sound en had daarom zowel vermaarde musici als arrangeurs aangetrokken. McKusick raakte aldus bevriend en speelde met onder anderen Dizzy Gillespie, Al Cohn, Oscar Pettiford, Tadd Dameron, Johnny Mandel, George Handy en Serge Chaloff.

Voor hij van 1949 tot 1951 de lead klarinet en altsaxofoon in het orkest van Claude Thornhill speelde, werkte hij nog korte tijd in de orkesten van Johnny Otis, Alvino Rey, Al Donahue en Buddy Rich. Na twee succesvolle jaren nam de populariteit van het orkest van Thornhill af en stapte McKusick over naar de band van Elliot Lawrence. Hij verbleef vijf jaren in dat orkest. Ondertussen groeide zijn reputatie en speelde hij mee op plaatopnamen van onder meer Terry Gibbs, Tony Fruscella, Neal Hefti, Med Flory en Don Elliot.

Vanaf 1955 maakte hij onder eigen naam platen, waaronder 'The Jazz Workshop', 'Jazz At The Academy', 'Cross Section - Saxes' en 'Triple Exposure'. Hij is dan inmiddels een veelgevraagd studiomuzikant en een specifiek West-Coast stylist. Vanuit de naoorlogse blanke bigbands werd de kiem gelegd voor de intellectualistische 'cool' speelwijze. Naast McKusick waren muzikanten als Herb Geller, Art Pepper, Lee Konitz, Lennie Niehaus, Charlie Mariano en Paul Desmond belangrijke exponenten van dat genre.

Met name dankzij zijn eigen opnamen rijst McKusicks ster snel; hij neemt deel aan tientallen platensessies van vermaarde jazzmusici als Quincy Jones, Dinah Washington, George Russell, Nat Pierce, Gil Melle, Gunther Schuller en Teddy Charles.

Als eind jaren vijftig, begin jaren zestig de interesse voor live-jazz afneemt krijgt hij een contract aangeboden om in het CBS Studio Orchestra te spelen. Hij neemt het aanbod met beide handen aan. Het orkest doet tv-specials met onder meer Judy Garland, Sarah Vaughan, Tony Bennett, Peggy Lee, Nat King Cole en Barbara Streisand. Begin jaren zeventig is er nog maar weinig emplooi voor het orkest. Hal moet uitzien naar andere mogelijkheden.

Vanaf 1974 freelancet hij en geeft hij privé saxofoonles. Daarnaast werkt hij als piloot(!) op chartervluchten (in 1970 heeft hij zijn vlieglicentie gehaald) en schnabbelt hij met een jazztrio. In 1980 opent hij een antiekwinkel. Nog steeds blijft hij muziek maken. Vooral in de weekends treedt hij op in het New Yorkse Easthampton: in club-restaurant Jazz At Moon en andere lokale podia met onder anderen Jaki Byard, George Duvivier, Clark Terry, Jim Hall en Jerry Dodgion.

In 2005 verscheen op het label Lone Hill Jazz de dubbel-cd 'The Complete Barry Galbraith, Milt Hinton And Osie Johnson Recordings', met opnamen van het Hal McKusick Quartet uit midden jaren vijftig, die eerder verschenen op de platen 'East Coast Jazz Series Nr. 8', 'In A 20th Century Drawing Room' en de reeds genoemde 'The Jazz Workshop' en 'Jazz At The Academy'. Veel van de arrangementen zijn van de hand van Manny Albam, Jimmy Giuffre en Gil Evans.

Op dit album is McKusick in grote vorm en demonstreert hij een belangrijke vertolker te zijn van de enigszins verguisde West-Coast oftewel cool jazz. In tegenstelling tot zijn cooljazz-collega's is zijn toonvorming warm en strak, en zijn speelwijze fel en swingend, sterk neigend naar bebopfrases.

Helaas heeft hij niet als enkelen van zijn tijdgenoten - o.a. Paul Desmond, Art Pepper, Charlie Mariano - furore gemaakt en is hij enigszins op de achtergrond geraakt, sterker nog, tamelijk - ten onrechte - in de vergetelheid geraakt. Lone Hill Jazz verdient alle lof deze vergeten opnamen van een altsaxofonist van allure uit te brengen.

(Jacques Los, 7.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.