Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Trudy Pitts


In het Chestnut Hill Hospital in haar woonplaats Philadelphia is zondag 19 december Trudy Pitts overleden. De muzikante (orgel, piano, vocals) leed al enige tijd aan alvleeskanker en werd 78.

Trudy Pitts, die getrouwd was met drummer William Carney II, plaatselijk beter bekend als 'Mr. C.', kreeg een klassieke piano-opleiding. Toen ze eind jaren vijftig Shirley Scott in de Hi-Tones van Mr. C. opvolgde, was dat het begin van een verbintenis, professioneel en persoonlijk, die ruim een halve eeuw standhield. Van de muzikanten die met de Hi-Tones werkten, kunnen de saxofonisten John Coltrane en Rahsaan Roland Kirk en gitarist Pat Martino genoemd worden.

Martino karakteriseerde haar als "een belangrijke, zeer belangrijke artieste wat de ontwikkeling van het instrument (de Hammond B3) betreft". Zelf had ze een voorkeur voor de piano. "Geef mij maar een Steinway van twee meter zeventig, of een babyvleugel van 75.000 dollar! Omdat je dan je eigen geluid moet maken. Om dat geluid te krijgen, moet je de spieren van je handen en je armen ontwikkelen." Ook het gezeul met het tweehonderd kilo zware instrument werd haar op een gegeven moment teveel. "Rugklachten, hernia, praat me er niet van, daar kan ik je verhalen over vertellen!"

(Eddy Determeyer, 21.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.