Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Duo's met intensiteit en gevoel

Festival Jazz International Rotterdam 2010, zaterdag 20 november 2010, LantarenVenster, Rotterdam

De tweede dag van het festival, dat door Michiel Borstlap werd geprogrammeerd, stond in het teken van duo's en de band van de gastheer zelf. Voordat het zo ver was, kon men een soort muzikale verjongingskuur ondergaan met Kneebody en veeleisende pianojazz van het Gideon van Gelder Kwintet bewonderen. De Amerikaanse band Kneebody speelde met een sterke ritmesectie, bestaande uit Adam Benjamin (Fender Rhodes, piano), Kaveh Rastegar (elektrische bas) en Nate Wood (drums), een modern en turbulent cross-over concert. Trompettist Shane Endsley en saxofonist Ben Wendel zorgden voor woelig en tegelijk bewogen solo's. Progressieve rock ontmoette jazz.

Op die manier wakker gemaakt, ging het verder met de vroegere Borstlap-leerling Gideon van Gelder. Hij presenteerde met een Nederlandse bezetting van zijn kwintet - Francien van Tuinen (zang), Ben van Gelder (altsaxofoon), Clemens van der Feen (contrabas) en Martijn Vink (drums) - delen van zijn debuut-cd 'Perpetual'. Kenmerkend voor dit project was de inzet van de menselijke stem als een begeleidend instrument. Het was een experimentele uitdaging voor zang en instrumenten, die in het verloop van het concert naar een muzikale symbiose groeide.

Het eerste duo betrof jazzlegende Lee Konitz met pianist Dan Tepfer. Het was een indrukwekkende prestatie: hoe de saxofonist Konitz voortdurend lange melodieën speelde en samen met zijn jonge begeleider Tepfer vanuit kleine impulsen uitgebreide variaties creëerde. Met fluweelzachte tonen en dynamiek vulde deze kleine formatie de grote zaal met muziek. Het was een waar genoegen.

Een verrassing was pianiste Kaja Draksler met drummer Martijn Vink, het tweede duo van deze avond. De winnares van de Deloitte Jazz Award 2009, nu al een fenomeen op de piano, speelde met eigenzinnigheid en zelfverzekerdheid muzikale interpretaties van onder andere stukken van Hindemith en eigen composities. Haar ideeën en zangerige variaties werden steeds door een netwerk van precieze en vloeiende ritmes van Vink aangevuld. Ze hadden in elkaar de muzikale sparringpartners gevonden en beheersten de hoge kunst in harmonie samen te smelten.

Het slotconcert van de tweede dag was, net zoals de dag ervoor, weer een vuurwerk met een geweldige sfeer: Michiel Borstlap en zijn band - Ruud Preuts (trompet), Jeroen Hol (elektrische gitaar), Moutwijn Lucas (basgitaar) en Erik Koer (drums) - lieten goede oude jazzrock met een zingende gitaar van Hol horen. Met behoorlijk wat funkelementen kreeg de luistervermoeidheid ook vanavond geen kans.

Klik hier voor een verslag van het Festival Jazz International Rotterdam 2010 door Maarten Jan Rieder.

(Sabine Fleig, 16.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.