Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Van noisy intens naar gevoelvol sereen

dOek Festival #9, zaterdag 4 december 2010, Bimhuis, Amsterdam

Bijzonder tijdens het negende dOek Festival waren de twee Mix & Match-sets. Een leuke vondst. Het hield in dat ad-hocformaties uit de aanwezige musici korte impro-concertjes gaven. Twee daarvan waren zeer verrassend en succesvol; de eerste, twee bassisten (Jan Roder en Ingebrigt Håken Flaten) en twee drummers (Marcos Baggiani en Steven Heather) en de tweede, een blazersgroep bestaande uit Eric Boeren (trompet), Tobias Delius (tenorsax), Mat Gustafsson (baritonsax), Wolter Wierbos (trombone) en Oren Marshall (tuba).

De blazersgroep speelde enthousiast en geïnspireerd. Het gorgelde, gromde, zuchtte, gierde en scheurde door en in de instrumenten, van drie keer forte tot en met drie keer pianissimo. Indrukwekkend! Verrassend was in één van de Mix & Matches de aanwezigheid van free-jazz veteraan Joe McPhee op pocket trompet.

De hoofdmoot van het festival waren de rondom een halfuur durende concerten van vijf vaste formaties. De eerste was de groep The Ambush Party. Het is een internationaal kwartet, bestaande uit pianist Oscar Jan Hoogland, tenorsaxofonist Natalio Sued, cellist Harald Austbø en drummer Marcos Baggiani, dat in 2006 is opgericht en absoluut geen partymuziek speelt. Het kwartet kan tot de voorhoede van de internationale impro-muziek worden gerekend. Kenmerkend is de collectieve improvisatie. Uiterst gedisciplineerd en met een open oor worden gevoelvolle, serene muzikale landschappen gecreëerd. De gezamenlijke speelwijze staat ten dienste van de totaalmuziek. Energieke individualistische uitspattingen kwamen amper voor. Dat resulteerde in verstilde groepsmuziek, gespeeld met een enorme intensiteit en nauwkeurigheid. Kamer-impro-muziek van zeer hoog niveau, waarbij het volle sonore klassieke saxgeluid prachtig mengde met de gestreken cello-passages.

De groep Available Jelly kan gerekend worden tot één van de beste impro-ensembles in de Nederlandse scene. De blazers Eric Boeren, Wolter Wierbos en Michael Moore (altsax en klarinet) en drummer Michael Vatcher manifesteren zich als prominenten in dit genre in alle mogelijke andere formaties en zijn door de jaren heen zeer gerenommeerde improvisatoren. Sinds kort is aan dit groepje het tubafenomeen Oren Marshall toegevoegd. Een enorme aanwinst! Evenals The Ambush Party musiceert en improviseert deze club uitsluitend collectief, maar wel uitbundiger en gebruikmakend van composities van Boeren en Moore. In hun muziek zijn en passant de gehele jazzgeschiedenis en invloeden van wereldmuziek verwerkt.

Cor Fuhler, vooral bekend als pianist, speelt in zijn recente kwartet, The Gap, op elektrische gitaar. Dit combo, dat verder bestaat uit klarinettist Tobias Delius, bassist Jan Roder en de Australische drummer Steve Heather, musiceert vooral vanuit de jazztraditie. De composities zijn van Fuhler en – hoewel eigentijds klinkend –refereren sterk aan de soft swing. Hoewel Delius eigentijds improviseert, is de klarinet toch bij uitstek het instrument dat prominent is in de meer klassieke jazz. Ik zou zeggen: Fuhler, laat Delius tenorsax spelen, want daar is hij een meester in en dan krijgt deze intieme en wat saaie kamerjazz meer schwung!

Een juweel van een optreden was dat van het duo Wierbos-Defoort (onder de noemer Wollo's World). Een inventievere trombonist als Wierbos zal moeilijk in Nederland te vinden zijn. Geen wonder dat hij in het hedendaagse jazzcircuit met letterlijk iedereen speelt en heeft gespeeld. Hij vertoont een grote souplesse op het weerbarstige schuifinstrument en produceert diverse klankkleuren door het gebruik van een aantal verschillende dempers. De Belgische pianist Kris Defoort, die zowel thuis is in de hedendaags gecomponeerde muziek als de jazz, is van hetzelfde kaliber als Wierbos. Die combinatie maakte dit concert tot een adembenemende belevenis.

Het Scandinavische powertrio The Thing (andermaal aangevuld met Joe McPhee) sloot deze succesvolle editie van het dOeK Festival af met een even overrompelende als verscheurende set noisejazz. Over die band kunt u binnenkort een concertrecensie lezen op deze site.

Klik hier voor een fotoverslag van dit festival door Maarten van de Ven.

(Jacques Los, 20.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.