Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Veel lucht in stukken Ig Henneman

Ig Hennemans Kindred Spirits, dinsdag 14 december 2010, Grand Theatre, Groningen

De stukken van altvioliste Ig Henneman lossen vaak ijl op in de ether en vervolgens blijft het dan nog een paar seconden stil. Je zou het bijna als een statement kunnen opvatten. Dat etherisch karakter is karakteristiek; er zit veel lucht in haar werk. Soms zitten we tegen de grens dat je je eigen bloedbaan hoort ruisen en de moleculen in je oor stoeien. En dat vacuüm dat resteert als de noten zijn verstorven is het wit waarbinnen het gedicht gedijt, de lijst waarin de tekening spreekt.

De bronnen van Kindred Spirits zijn divers. Het is impro die leent van klassieke en hedendaagse kamermuziek, van rock en van kinderliedjes. Dat laatste was het geval in 'Moot', waarin een simpel motiefje in allerhand gedaanten opdook uit en wegschoot in een vrije wolk. 'Toe And Heel' sloeg op de voetpedalen van een pijporgel – ook zo'n beeld uit de rijke Roomse kinderjaren. De combinatie trompet-tenorsax-basklarinet kwam inderdaad in de buurt van zo'n machtig gonzend en galmend kerkorgel.

Voor 'Cut Your Capers' ging Henneman nog wat verder terug, tot in de middeleeuwen namelijk. Het werd een boerendansje met dwaze pasjes en malle sprongetjes, getuige ook de verschillende ritmes die door het ensemble aan het zwerven sloegen. "Mijn grootmoeder kwam uit Bedum," voegde de kapelmeesteres er ter verklaring aan toe.

Bij wijze van afwisseling speelden tenorist Ab Baars en (schuif)trompettist Axel Dörner een duet, waarbij die laatste een tropische lentebui op een zinken dak evoceerde. Maar de solist die de meeste indruk maakte, was pianiste Marilyn Lerner. Bescheiden in het ensemblespel bewees ze in haar inventieve en uitgewogen solo's, dat het binnenwerk van de vleugel evenmin geheimen voor haar had als het toetsenbord (en de pedalen, niet te vergeten). Donderende clusters werden afgewisseld met bescheiden getrippel van kleine knaagdieren – soms in één adem.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Willem Schwertmann.

(Eddy Determeyer, 23.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.