Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Haytham Safia laat zich uit de tent lokken

Haytham Safia Qu4rtet feat. Eric Vloeimans & Matt Darriau's Paradox Trio, Jiddisch Festival Tilburg, vrijdag 26 november 2010, Paradox, Tilburg

Het Haytham Safia Qu4rtet verrichtte de opening van het achtste Internationaal Jiddisch Festival Tilburg. De Israëlische ud-speler Safia is een klassiek Arabisch geschoolde musicus die zich graag laat beïnvloeden door andere muziekstijlen, zoals balkan, blues, jazz en flamenco. Er was dan ook grote belangstelling voor de combinatie met trompettist Eric Vloeimans, die voor de gelegenheid het podium met Safia zou delen.

Safia en zijn kwartet startte met een vrolijk en dansbaar deuntje in 'Whatever You Want', gevolgd door het serene, klassiek getinte 'Nada' (dauw). Daarna gebeurde er eigenlijk niet zoveel meer. De voornamelijk melancholische melodieën worden meestal door Hanneke Ramselaar (hobo en Engelse hoorn) geschreven, zo vertelde zij. In haar arrangementen geeft zij een klassieke, westerse draai aan de Arabische insteek van Safia.

Op zich zou dit een goed concept kunnen zijn, maar in dit geval was het uiteindelijke resultaat nogal saai en op den duur vermoeiend. Het uitgangspunt van Haytham leek erdoor lamgeslagen. Er was nauwelijks sprake van synergie en ook percussionist Osama Mileegi en celliste Eva van de Poll lukten het niet enige dynamiek in het geheel te brengen.

De geruisloze toetreding van Eric Vloeimans bracht hier verandering in. De omfloerste klanken van zijn trompet sloten naadloos aan op het geheel en gaven de muziek vernieuwende impulsen. Vloeimans keek Safia eens diep in de ogen en slaagde erin hem uit te lokken tot een duel, waarbij het improvisatorisch vermogen van deze prachtige muzikant eindelijk aangesproken werd. Vloeimans liet zijn trompet bedelen, schreeuwen en verlangen naar een wederwoord. Haytham begreep het en genoot zichtbaar van de nieuw ontstane situatie. Het gezellige praatje werd een onderhoudend debat.

Het tweede deel van deze avond lag in de bekwame handen van riet- en fluitspeler Matt Darriau en zijn Paradox Trio, dat wegens omstandigheden deze keer met bassist Jasper de Beer optrad. De Beer speelt in de Amsterdam Klezmer Band en is dus goed bekend met de specifieke materie. Zijn vastberaden spel op de contrabas viel ook totaal niet uit de toon, sterker nog, het bood een solide basis voor deze dynamische band.

Darriau schakelde moeiteloos tussen klezmer en jazz met fantasierijke solo's en improvisaties, waardoor het Jiddische gegeven eens vanuit een andere hoek belicht werd. Pianist Alan Bern nam een evenredig deel voor zijn rekening met fijngevoelige improvisaties en mooie pianopartijen. De interactie tussen hem en Darriau was groot en zorgde voor verrassende ontknopingen. Blikvanger en bepalend voor het totale ritmische plaatje was percussionist Seido Salifoski. Onvermoeibaar zette hij vooral op de dumbek verbluffende staaltjes hand- en vingerwerk neer, terwijl hij zich daarnaast veelvuldig bediende van bekkens en allerlei ander percussiemateriaal.

Wat een mooie avond!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Monique van der Lint. Ook Cees van de Ven maakte een fotografische impressie, die je hier kunt bekijken.

(Donata van de Ven, 6.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.