Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Vooruitblik
David Liebman – 'Lieb Plays The Blues A La Trane' (Daybreak Records, 2010)

Opname: 3 april 2008

Tributes, daar heb ik het niet zo op. En al helemaal niet wanneer er weer eens eer moet worden bewezen aan Miles Davis of Billie Holiday. Doorgaans is het gewoon een plat marketingtrucje, meer niet.

Maar uiteindelijk is het het resultaat dat telt. Saxofonist David Liebman heeft zich verdiept in een aantal met collega John Coltrane geassocieerde bluesnummers. En dat is bijzonder goed uitgepakt. Lieb heeft wel enig recht van spreken: toen hij Trane in de jaren zestig voor het eerst live meemaakte, veranderde dat zijn leven. Ook hij is een voormalige Miles Davis-sideman en ook hij heeft zich enige tijd in de Indiase muziek ondergedompeld.

Deze cd is het directe resultaat van een avondje spontaan jammen op Coltrane-dingetjes. Duidelijk is dat de saxofonist een diepgaande studie heeft gemaakt van zijn idool en diens spel heeft geïnternaliseerd. Iets van de spreekwoordelijke intensiteit van Trane voelen we ook hier, al klinkt de muziek nergens als loze imitatie. Soms lijkt Liebman op de fysieke grenzen van zijn instrument te stuiten; hij verliest dan bijna zijn evenwicht, om zich op het laatste nippertje te herstellen.

Drummer Eric Ineke heeft voor de gelegenheid zijn asymmetrische Elvin Jones-pakje aangetrokken en dat staat hem beeldig. Alle schema's kan hij dromen en als zijn basdrum in 'Mr. P.C.' overgaat van een stugge vierkwartsbeat naar het vrijere accentenwerk, is het tijd om de champagne te ontkurken (nooit met een knal, jongens en meisjes). Met enige regelmaat hoor je iemand op de achtergrond 'aaah!' roepen en volgens mij is dat de drummer.

Bassist Marius Beets zul je niet zo gauw betrappen op extravert gedrag. Die kookt meer van binnen. Maar hij is hier beter te horen dan Jimmy Garrison destijds en dat is ook wat waard.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

Op zaterdag 13 december speelt David Liebman in het Bimhuis. Hij komt dan samen met gitarist Vic Juris, bassist Tony Marino en drummer Marco Marccinko. Klik
hier voor meer informatie.

(Eddy Determeyer, 3.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.