Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Sidney Bechet - 'The Best Of Sidney Bechet' (Blue Note Records, 2009)

Opnamen: 1949-1953

We vergeten wel eens dat Blue Note, dat emblematische label voor moderne jazz, gedurende de eerste acht jaar van zijn bestaan gefocust was op traditionele muziek in het New Orleans-idioom. De onderhavige driedubbel-cd, met opnamen uit de periode 1939-1953, is daar een voorbeeld van.

Om een aantal redenen is dit album belangwekkend. Het bevat een van de eerste opnamesessies voor Blue Note, we horen de eerste hit voor het label ('Summertime') en het illustreert de overgang van swing naar revival jazz.

Zelf heb ik een duidelijke voorkeur voor het oude swingwerk, uit 1939-44. Daarna slaat het dixielandvirus toe, met zijn opgefokte tempi, zijn oververhitte collectieven en zijn eindeloze 'Tiger Rags' en 'That’s A Plenty's. Ook dan zijn er nog wel memorabele momenten; trompettist Max Kaminsky die in 'Jackass Blues' à la Cootie Williams growlt, klarinettist Albert Nicholas die in Bechets 'Fantasy' de leider (op sopraansax) als een schaduw volgt, of het aanstekelijke 'Joshua Fit The Battle Of Jericho'.

Maar die latere opnamen halen nergens de intensiteit van de Port Of Harlem Seven uit 1939 of de verwoestende kracht van Bechet in diens kwartetopnamen van een jaar later. Daar is de sopraansaxofonist op zijn best, met zijn luie timing, een ontspannen speelwijze die, heel paradoxaal, een grote spanning creëert. In alle registers speelt hij even superieur en ook over zijn begeleiders niets dan lof.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

(Eddy Determeyer, 28.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.