Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Ronny Cuber & The Beets Brothers – 'Infra-Rae' (Maxanter, 2010)

Opname: 11 mei 2009

Baritonsaxofonist Ronnie Cuber kennen we hier in Nederland vooral van zijn tournees met pianist Rein de Graaff, maar hij heeft inmiddels een carrière van ruim een halve eeuw achter de kiezen. Die voerde hem door de gelederen van onder anderen Maynard Ferguson, George Benson en de Mingus Big Band. Hij is van alle markten thuis, maar hier horen we hem in een mainstream-idioom, begeleid door de Beets Brothers.

Cuber beschikt over een masculien, verwoestend geluid, waarvan je mag hopen dat het niet in verkeerde handen valt. De geschiedenis van de jazz lijkt erin verborgen. Het tweede nummer, 'Line For Lyons', is een Gerry Mulligan-evergreen, maar Ronnie Cuber is daarom nog geen Mulligan-adept. Hoewel hij in de jaren vijftig opgroeide, het tijdperk waarover 'Jeru' heer & meester was, lijkt hij meer op te hebben met Serge Chaloff. In een song als 'Lover Man' evenwel heeft zijn sound eerder iets van de zware tenoren uit het midden van de vorige eeuw. Elders is zijn geluid als schuurpapier zo schor.

Hij schrijft ook aantrekkelijke werkjes. De bossa nova 'Chillin’' lijkt een hit uit een onbestemd tijdperk die onlangs werd opgegraven, en ook 'Cubism' zou zó op het repertoire kunnen van willekeurig welke neo-bopgroep.

Pianist Peter Beets probeert hier niet vóór Oscar Peterson bij de finish te arriveren, maar speelt functioneel en soulvol. Broer Alexander, die op twee tracks op tenor te horen is, laat zich niet van de wijs brengen door Cuber, maar is een aan hem gewaagde sparringpartner. Allemaal kortom heel geschikt voor je winterdepressies, zwarte pietpandemieën en kerstkaters.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

(Eddy Determeyer, 18.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.