Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Paul Motian - 'Lost In A Dream' (ECM Records, 2010)

Opname: februari 2009

Nog zo'n smakelijke plaat van een ECM-veteraan is 'Lost In A Dream' van Paul Motian. Motian is een drummer die net als Charles Lloyd met nogal wat grote pianisten heeft gespeeld. En net als Lloyd heeft hij voor zijn nieuwe plaat de hulp van Jason Moran ingeroepen.

Motian speelde bovendien met veel hoogstaande saxofonisten. Denk hierbij aan Dewey Redman, Joshua Redman en Joe Lovano. Aan dat rijtje kan men nu Chris Potter toevoegen. Potter is niet de meest unieke saxofonist, maar net als Michael Brecker een geweldige uitvoerder met een fenomenaal begrip van het instrument. Niet voor niets staat hij zeer hoog aangeschreven in postbopkringen.

Door het ontbreken van een bas heeft deze muziek iets kabbelends, zelfs wanneer Potter in een extreem register werkt. Morans linkerhand vult de leegte van de baspartij op door een kalme begeleiding te spelen. Dit bindt hem nogal, waardoor hij in de rechterhand tot subtiliteit gedwongen wordt. Motian, een meester in de kalme begeleiding, weet hoe zich niet op te dringen en toch te sturen. De minimale basis die dit oplevert dwingt Potter tot een rust, die verrassend is voor zij die de saxofonist vooral kennen van zijn samenwerking met Dave Holland.

Het resultaat is een schijf die onverwacht kalm is, waar het vuur vooral inwendig brandt en die door het weglaten van de bas origineel klinkt. Misschien is het geen wereldschokkende gebeurtenis, maar de muziek is adembenemend.

Meer horen?
Luister op de ECM-
player van Paul Motian naar geluidsfragmenten van dit album.

(Sybren Renema, 1.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.