Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Millennium Jazz Orchestra – 'Pretty Pumps' (eigen beheer, 2010)


Nederland kent een niet geringe bigband-cultuur. In elke behoorlijke stad en zelfs dorp is wel een enthousiaste amateurbigband te vinden. Daarentegen zijn de professionele grote orkesten schaars. Te duur natuurlijk, want wie kan er op zijn jazzy bruiloft een bigband inhuren?! Enkele bekende functionerende nationale bigbands zijn Jazz Orchestra Of The Concertgebouw, Holland Big Band, Rotterdam Jazz Orchestra en Kosselleck Big Band. Hieraan moet worden toegevoegd het Millennium Jazz Orchestra, dat onder de bezielende leiding staat van componist/arrangeur Joan Reinders.

Inmiddels heeft het orkest onder zijn huidige naam (voorheen – sinds 1990 – heette het orkest de Big Barchem Band) zijn zesde cd uitgebracht. Op deze schijf speelt de band composities van Reinders in de geest van befaamde componisten/arrangeurs als Pete Rugolo, Bill Holman, Sammy Nestico en Bob Mintzer. Het orkest kan zich met groot gemak meten aan illustere voorbeelden, denk aan de Thad Jones/Mel Lewis Big Band en de Toshiko Akiyoshi/Lew Tabackin Big Band.

Het zijn niet alleen de voortreffelijke composities en arrangementen die deze cd tot een aanrader maken, maar tevens de voortreffelijke solo's van met name tenorsaxofonist Remco Keijzer, altsaxofonist Gerlo Hesselink, trombonist Vincent Veneman en pianist Dirk Balthaus. Hoogtepunten van de cd zijn onder meer de indrukwekkende ballad 'Humble And Handy', waarin Hesselink beheerst en smaakvol soleert en de relaxte medium swinger 'Epoxy', met een hoofdrol voor baritonsaxofonist Job Helmers.

De cd is verkrijgbaar via de
website van het Millennium Jazz Orchestra.

Meer zien en horen?
Klik hier voor een filmpje van een live-uitvoering van 'Epoxy'.

Labels:

(Jacques Los, 14.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.