Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Masha Bijlsma – 'For Love Of Abbey' (Lion Jazz, 2010)


Masha Bijlsma's cd 'For Love Of Abbey' kwam onvoorzien uit, negen dagen voor het overlijden op 14 augustus van haar favoriete zangeres Abbey Lincoln. Op het jazzfestival in Gutersloh in 1995 maakten beide vrouwen kennis met elkaar. Abbey Lincoln was verrast en geraakt dat Masha haar song 'Tender As A Rose' had opgenomen op haar debuutalbum 'Winds Of Change'. Sindsdien bleven beiden in contact met elkaar.

Evenals Lincoln bezit Bijlsma een eigen en uniek stemgeluid. Zij behoort tot één van de meest oorspronkelijke jazzzangeressen in Nederland, waar een aardige singer-songwriter al snel gebombardeerd wordt tot 'jazzsinger'.

'For Love Of Abbey' is een album dat is samengesteld uit nummers van reeds eerder verschenen cd's (onder andere 'Profile' uit 1998 en 'Whisper And Moans' uit 2008) die een ode zijn aan Abbey Lincoln. Bijlsma wordt door musici als bijvoorbeeld Gé Bijvoet, Stefan Lievestro, Rob van den Broeck, haar vader Dries Bijlsma en de saxofonisten Bob Malach en Tony Lakatos begeleid. Voorwaar niet de minste muzikanten. Opvallende vertolkingen zijn 'Tender As A Rose' en 'Left Alone' , waarin de zangeres slechts begeleid wordt door respectievelijk drums en bas. Beide nummers krijgen door Masha's intense vertolkingen, warme stem en de summiere, subtiele begeleiding een sublieme uitvoering.

Het resultaat is dan ook een compilatie-cd waarin een prachtig eerbetoon aan Abbey Lincoln wordt gebracht. Bijlsma's geluid - vol en warm - en frasering is uiterst volwassen en getuigt van een groot inlevingsvermogen. Wars van commerciële activiteiten is zij helaas weinig bekend bij het grote jazzpubliek... en dat is voor dat publiek erg jammer. Eén van Nederlands betere jazzvocalisten verdient meer.

Meer weten?
Lees
hier onze recensie van de cd 'Whispers And Moans'.

Labels:

(Jacques Los, 10.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.