Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Art Blakey & The Jazz Messengers – 'The Sesjun Radio Shows' (Out Of The Blue, 2010) 2 CD

Opnamen: 1978, 1980 & 1983

In de vijftiger jaren werden de Jazz Messengers opgericht door pianist Horace Silver en drummer Art Blakey. Toen Silver in 1956 een eigen groep startte, liet hij de naam aan Blakey, die vanaf toen tot aan zijn dood doorging met Art Blakey and the Jazz Messengers. De Messengers behoren tot één van de meest succesvolle formaties – ook commercieel gezien – in de jazzhistorie. Welke slagersjongen floot niet 'Blues March' of 'Moanin’'?!

De groep heeft een groot aantal platen uitgebracht en prominente solisten geleverd. Om er maar enkelen te noemen: Clifford Brown, Benny Golson, Lee Morgan, Freddy Hubbard, Keith Jarrett, Wayne Shorter, Cedar Walton, Chuck Mangione, Woody Shaw en Wynton Marsalis.

De opnamen op deze dubbel-cd zijn van radiouitzendingen uit 1978, 1980 en 1983. Hoe je ook denkt over de TROS: gedurende circa dertig jaar hebben ze toch maar wekelijks één uur live-jazz uitgezonden. Eerst uit de Boerenhofstede uit Laren, later uit Nick Vollebregt's Jazzcafé. En nu wordt in een serie een aantal dubbel-cd's uitgebracht van befaamde internationale groepen. In het verschiet onder meer Stan Getz, Gerry Mulligan en Bill Evans.

Na de eerste voltreffer (Chet Baker) is nu dan de tweede verschenen. Ook al zo'n must-have. In de tijd dat een groot deel van de jazzscene en dus ook de Nederlandse podia werden gedomineerd door free jazz, toerde Blakey onvervaard en continu met zijn Jazz Messengers de wereld rond om de funky hardbopjazz ten gehore te brengen. En met succes.

Ook de Messengers uit deze periode zijn zonder uitzondering muzikanten van grote klasse. Op dit dubbelalbum zijn onder anderen de tenorsaxofonisten David Schnitter en Billy Pierce, altsaxofonist Bobby Watson, trompettist Terence Blanchard en pianist James Williams te horen. Er wordt onvervalste hardbop gespeeld, waarbij de solisten tekeer kunnen gaan en daarvoor alle ruimte krijgen. Spits de oren bij de tomeloze altsolo van Watson in Wayne Shorters 'Free For All' en de furieuze tenorsolo inclusief stoer geluid van David Schnitter.

Cd 2 opent met een zeer pittige 'Blues March', waarin opmerkelijk wordt gesoleerd door tenorist Billy Pierce – lekkere felle toon en virtuoze vingertechniek – en trompettist Valery Ponomarev. Een andere klassieker – 'Moanin’' - komt aan bod in de 1983-editie. Solisten van belang zijn vooral altist Donald Harrison, trompettist Terence Blanchard en pianist Johnny O'Neal, welke laatste behoorlijk in de vergetelheid is geraakt. Deze groep klinkt beduidend geavanceerder dan die uit 1978 en 1980. Er wordt meer vanuit het hoofd dan de buik geïmproviseerd. Niets op tegen overigens. Blakey houdt het spannend met zijn stuwend, opzwepend en swingend drumwerk.

Ook deze Tros Sesjun-opnamen zijn meer dan de moeite waard.

Labels:

(Jacques Los, 23.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.