Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Stranger Than Paranoia 2010


Het programma van Stranger Than Paranoia 2010 staat weer als een huis. De alweer achttiende editie van dit jaarlijkse festival zal gehouden worden op 24, 27, 28 en 29 december. Organisator en saxofonist Paul van Kemenade is het wederom gelukt een verrassende, internationale invulling te geven aan het programma, waarop improvisatie en bijzondere samenstellingen centraal staan.

Volgens traditie wordt het festival op kerstavond (vrijdag 24 december) geopend door Van Kemenade zelf. Ditmaal niet met zijn kwintet, maar met diverse gasten in kleinere bezettingen. Tevens presenteert hij deze avond zijn nieuwe nog niet verschenen album 'Close Enough' met medewerking van renaissance vocaal ensemble Cappella Pratensis, cellist Ernst Reijseger, flamencogitarist El Periquin, de Senegalese drummer/ percussionist Serigne Gueye en het kwartet Three Horns And A Bass, bestaande uit bassist Wiro Mahieu, trompettist Angelo Verploegen, trombonist Louk Boudesteijn en Paul van Kemenade zelf. Deze (kerst)avond wordt afgesloten door I Compani, een kleurrijk gezelschap dat ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan het programma 'Mangiare' ten gehore brengt.

Op maandag 27 december een bijzondere ontmoeting tussen twee compleet verschillende zangeressen. Diva Bijma met haar volstrekt weirde stijl en diva Bijlsma, de wat conventionelere zangeres. Zij gaan met elkaar 'in gesprek', begeleid door gitarist Jan Kuiper en bassist Henk de Ligt. Gevolgd door Conny Bauer en Peter Brötzmann, twee unieke Duitse jazziconen op trombone en saxofoon. Als afsluiter deze avond Sebastiaan Gramss Underkarl, een eigengereide muziekmix van een uiterst origineel kwintet.

Deep Schrott, het eerste bassaxofoonkwartet ter wereld, zal op dinsdag 28 december het spits afbijten, gevolgd door de Italiaanse topmuzikanten Antonello Salis en Fabrizio Bosso. Deze bijzondere combinatie van pianist/accordeonist en trompettist/elektronica garandeert schitterende improvisaties. Als laatste act staat deze avond gepland Anatol Stefanet Meets Mark Alban Lotz, muziek op de scheidslijn van ethno jazz en folklore uit Moldavië en hedendaagse Nederlandse muziek.

Op de slotavond, woensdag 29 december, verzorgt de Italiaanse gitarist Paolo Angeli met een geprepareerde Sardijnse gitaar een optreden in geheel eigen stijl. Daarna laten bassist Ali Haubrand, saxofonist Gerd Dudek en pianist Rob van den Broeck ons getuigen zijn van een reeds 40-jarige samenwerking en als hekkensluiter voor het zinderende festival is er een optreden het Eivind Aarset Sonic Quartet, vier eigenzinnige Noorse muzikanten met een unieke sound.

Kaarten voor dit festival kun je hier bestellen.

(Donata van de Ven, 25.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.