Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Saskia Laroo wint vredesaward en tourt in India


Vlak na haar tournee in Hong Kong en Thailand is Saskia Laroo woensdag 17 november voor anderhalve week vertrokken naar het verre Oosten, deze keer naar India. Ze gaat met haar latinjazz band Salsabop concerten doen in Mumbai, Delhi en Bangelore op het Jazz Utsav, India's voornaamste en internationale jazzfestival dat in verschillende steden tegelijk plaatsvindt. Daarnaast doet de band ook optredens en workshops in Ahmedabad en Goa. Het is de zevende tournee voor Laroo met band in India, nu extra speciaal omdat ze een vredesprijs heeft gekregen, de Karmaveer Award, toegekend door de iCongo-organisatie in New Delhi.

Twee keer eerder was een optreden van de trompettiste op de Mumbai-editie van het Jazz Utsav Festival afgeblazen wegens overmacht; vorig jaar om bureaucratische redenen, een jaar eerder vanwege de bomaanslagen eerder die week. Saskia en haar band hebben ondanks een negatief reisadvies hun tournee toen toch gedaan in de overige steden onder het motto 'Music For Peace'.

De muziek die de Amsterdamse Laroo maakt met haar multiculturele medemusici is een mix van jazz, pop, wereldmuziek en dance. Dit recept bleek door de jaren heen aan te slaan in het gemêleerde India en prima te combineren voor projecten met lokale musici.

Vorig jaar bijvoorbeeld heeft de band in Goa authentieke Konkani muziek uit deze streek uitgevoerd, samen met lokale Konkani musici. Dat gratis toegankelijke concert was een gigantisch succes. Media aldaar prezen het feit 'dat Europese musici het belangrijk genoeg vonden om ‘hun muziek’ uit te voeren' en 'dat dit optreden zelfbewustzijn en hernieuwde waardering voor de eigen cultuur tot gevolg zou hebben bij de onderdrukte Konkani-minderheidsgroepering'.

De durf om in India ondanks de terroristische dreiging in het openbaar concerten te geven, leverde veel waardering op bij het Indiase publiek en de internationale media, en heeft Laroo nu dus de Karmaveer vredesaward opgeleverd.

(Maarten van de Ven, 20.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.