Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Waar komt die warmte ineens vandaan?

Benjamin Herman Quartet, donderdag 28 oktober 2010, JIN, De Lindenberg, Nijmegen

In een uitverkochte Lindenberg speelde het Benjamin Herman Quartet, bestaande uit Benjamin Herman (altsax), Gideon van Gelder (piano), Ernst Glerum (contrabas) en Joost Patocka (drums).

Het eerste nummer dat de band deze avond ten gehore brengt - terwijl liefhebbers nog op zoek zijn naar een zitplaats - is 'Rollo 2'. Een moeilijke compositie van Misha Mengelberg, waarbij je je in een jaren-zestig club waant, vol energie, bezwerende klanken en verrassende tempowisselingen.

Het viertal volgt elkaar moeiteloos in de compositie 'De Sprong O Romantiek Der Hazen', eveneens geschreven door Mengelberg, die gaat over het geheime leven van de haas. Patocka hanteert de mallets en gooit zijn haar er eens bij los, terwijl hij onderonsjes heeft met Glerum. Zij zijn samen de kern van het viertal. Patocka's spel is niet altijd even spannend en soms wat eentonig. Ernst Glerum speelt gitaar op zijn contrabas, om er vervolgens met de strijkstok een dromerige zweem aan te geven. Van Gelder maakt er een beeldend geheel van, met mooie, overtuigend uitgekozen noten in het hoge register. Dit alles naast de onvoorspelbare veelzijdigheid van Herman, die er op een speelse, vrolijke manier kreten tussendoor roept als "zij vliegen van dak naar dak!". Over hazen die "vliegen naar gindse heuvels".

'Arachibutyrophobia' (over mensen die bang zijn dat pindakaas aan hun gehemelte blijft plakken) en 'I Dreamed Of The Cities At Night' (een verzoekje van Glerum) springen er ook uit vanwege het onvermoeibare, gepassioneerde spel en de sfeervolle boost die zij achterlaten.

Het publiek is uitbundig en geboeid. Met snelle, pakkende en energiek gebrachte verhaallijnen houdt Benjamin Herman de luisteraars ademloos in zijn greep. Ook zijn leuke praatjes tussendoor worden zeer gewaardeerd. Doordat de saxofonist alle ruimte biedt aan zijn bandleden ontstaat er een afwisselend concert. Na een staande ovatie sluit het kwartet af met een sterke toegift, het door Johnny Griffin geschreven 'Mil Dew'.

Benjamin Herman heeft overigens wekelijks een radioprogramma, dat te beluisteren is op Radio 6, elke maandag van 19 tot 21 uur.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten van de Ven.

(Josien Lucassen, 7.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.