Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Vloeiende mix van sfeervolle, experimentele en groovende jazz

Jeroen van Vliet Special, dinsdag 24 november 2010, Musis Sacrum, Arnhem

In zijn bijna twintigjarige carrière als jazzpianist speelde Jeroen van Vliet met talloze muzikanten. Maar nog nooit met de drie begeleiders die vanavond in Arnhem op het podium staan. Van Vliet mocht zelf bepalen met wie hij zou optreden. Niet om het makkelijk te maken voor programmeur Joop Mutsaers van de Stichting Jazz in Arnhem. Maar vooral voor het avontuur en de spanning.

De keuze van Van Vliet blijkt al in het eerste stuk een voltreffer. Bassist Jeroen Vierdag zorgt voor een degelijke, stuwende basis. Drummer Hans van Oosterhout kleurt de stukken met inventief drumwerk. Hij gebruikt regelmatig de achterkant van zijn drumstok en strooit met rimshots, die soms als een beat klinken. Gitarist Jesse van Ruller vult Van Vliet aan met een warme klank. Het lijkt alsof ze al jaren samen spelen.

Van Vliet zelf toont zijn meesterschap als componist en pianist. Zijn stukken zijn heel gevarieerd: soms uptempo, soms experimenteel, soms voorzien van een herhalend patroon, dan weer opbouwend naar een climax. En ondanks die verschillen blijft het geluid herkenbaar.

Dat is te danken aan de klasse van de vier, die slechts een halve middag nodig hadden om het repertoire te oefenen. En aan Jeroen van Vliet, die met een spiedende blik achter zijn vleugel de boel controleert. Even een handje omhoog of een nauwelijks zichtbaar knikje van Van Oosterhout en de improvisatie gaat weer naadloos over in het stuk zelf. Het geheel komt op de bezoekers over als een vloeiende mix van sfeervolle, experimentele en hier en daar ook groovende jazz. Dat vindt ook Van Vliet zelf: "Wat een genot om met deze geweldige muzikanten te spelen. Prachtig." Hier en daar voegt Van Vliet als extra element wat experimentele noten toe via de snaren van zijn vleugel. Hij bewijst zelfs dat je de piano staand als een soort gamelan kan bespelen.

Absolute klasse van een van de toppers uit de Nederlandse jazz.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten van de Ven.

(Rob Chevallier, 27.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.