Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Strak ingespeeld kwartet brengt gevarieerde composities

Endangered Blood, donderdag 18 november 2010, Bimhuis, Amsterdam

Endangered Blood is het gloednieuwe kwartet onder leiding van de 'eeuwig' met elkaar samenspelende tenorsaxofonist/klarinettist Chris Speed en drummer Jim Black. Wie kent ze niet van de voormalige succesvolle collaboraties Human Feel, Pachora, AlasNo Axis en Yeah No. Dit nieuwe kwartet is aangevuld met bassist Trevor Dunn, bekend van zijn deelname aan projecten van John Zorn, en de tamelijk onbekende altsaxofonist-annex-basklarinettist Oscar Noriega.

Het viertal behoort tot de prominente musici uit de New Yorkse Downtown-scene, die nog andere vermaarde exponenten herbergt - denk aan Dave Douglas, Tim Berne, Myra Melford en Cuong Vu. In die scene schroomt men niet om allerlei invloeden toe te passen uit de jazz (zoals bebop, cool jazz en avant-garde), wereldmuziek (zoals gypsy-, balkan-, oriëntaalse en Zuid-Europese muziek) en hedendaags gecomponeerde muziek.

Nu is saxofonist Chris Speed niet bepaald de allergrootste onder de hedendaagse rietblazers. Generatiegenoten als Joshua Redman, James Carter, Chris Potter, Donny McCaslin en David Sanchez steken hem naar de kroon betreffende brille, toonvorming en techniek. Speed is meer een coole blazer. Zijn solo's zijn niet spectaculair, maar worden wel met aparte lijnen muzikaal en smaakvol uitgevoerd. Zijn toon is bescheiden en nogal zuinig en doet denken aan het blanke geluid ten tijde van de West-Coast jazz. Frappant, wat dat aangaat, is dat minstens twee stukken veel weg hadden van de door Lee Konitz en Warne Marsh razendsnel unisono gespeelde composities in Lennie Tristano's formaties: onder andere het op de akkoorden van 'Honeysuckle Rose' - ofwel 'Scrapple From The Apple' - gebaseerde 'Wow' en 'Subconscious Lee', dat is gebaseerd op 'What Is This Thing Called Love'.

Wél is Speed de bindende en leidende factor in het kwartet en gunt hij zijn medemusici alle ruimte zich te manifesteren. Altist Noriega maakt daar gretig gebruik van en laat horen dat zijn solo's interessanter en virtuozer zijn dan die van Speed. Een muzikant om in de gaten te houden! Bassist Dunn en drummer Black krijgen alle ruimte om hun solistische presentaties te etaleren. Ook hun volle, compacte en stuwende begeleiding in dit pianoloze kwartet is opvallend.

Endangered Blood is aldus geen 'bedreigende' eenheid. Integendeel, het gaat hier om een strak ingespeeld kwartet, dat originele, gevarieerde en melodieuze composities speelt in combinatie met bekwame (Speed) en indrukwekkende (Noriega) solo's en voortreffelijk samenspel. Een toegift kan dan ook niet uitblijven. De band kon het identiek samengestelde kwartet van Ornette Coleman met Dewey Redman uit eind jaren zestig echter niet doen vergeten.

Klik hier voor een concert dat Endangered Blood een aantal weken geleden in IJsland gaf. De opname is qua beeld en geluid zeker niet optimaal, maar de muziek is representatief voor het concert in het Bimhuis.

Op maandag 29 november gaf Endangered Blood een zinderend optreden bij Jazzpower in Wilhelmina, Eindhoven. Klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven.

(Jacques Los, 30.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.