Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Rasimprovisator in vorm

Lee Konitz New Quartet, zondag 7 november 2010, SJU Jazzpodium, Utrecht

De in 1927 geboren altsaxofonist Lee Konitz is nog steeds een drukbezette reizende muzikant. Sinds enige tijd woont hij in Keulen, om van daaruit tournees te ondernemen in de Verenigde Staten, Europa en verder.

Na de oorlog startte hij zijn professionele loopbaan en werd hij in eerste instantie een prominent vertolker van de West-Coast jazz. Hij speelde toen onder anderen met Lennie Tristano en Stan Kenton. In 1950 nam hij deel aan Miles Davis' opnamen van de plaat 'Birth Of The Cool'. Naderhand ontwikkelde hij zijn eigen spel-idioom en speelde hij als freelancer met musici uit de hedendaagse en avant-garde jazz. Hij laat zich graag omringen met jonge moderne muzikanten. Zo ook met die van zijn New Quartet: Florian Weber (piano), Jeff Denson (bas) en Ziv Ravitz (drums).

Koniz' speelwijze behelst het continu omspelen van jazzstandards. Slechts enkele flarden van de songs zijn herkenbaar. Reeds vanaf het begin van het 'liedje' wordt er al geïmproviseerd. Dat is Konitz' idioom ten voeten uit. Hij wringt de song, de standard, het liedje uit tot op het bot. Met eigen melodische lijnen en fragmenten grijpt hij regelmatig terug naar het oorspronkelijke materiaal en bouwt dan weer nieuwe melodiereeksen op. Konitz improviseert vanuit de melodie en niet per se vanuit het akkoordenschema. Zijn benadering is één groot avontuur en zijn improvisaties bevatten zeer originele invallen en aparte benaderingen van het materiaal.

Zijn eigenzinnige interpretaties van het repertoire dwingen de overige musici tot een zeer alert reageren. Het relatief jonge begeleidingstrio was echter gewaagd aan Konitz' voortreffelijke en bijzondere muzikale aanpak en reageerde adequaat op zijn avontuurlijke speelwijze.

Naast de formidabele en swingende begeleiding vielen de solistische bijdragen van pianist Weber en bassist Denson op. Beiden soleerden virtuoos en helder articulerend op hun respectievelijke instrument. Het begeleidingstrio, dat ook zelfstandig onder de naam Minsarah optreedt, was de perfecte muzikale match voor de in goede vorm verkerende good old Lee Konitz.

Een subliem concert, dat nog werd versterkt door – hoera! – een geheel akoestisch optreden. Dat zou in de niet al te grote zaal van het SJU Jazzpodium vaker moeten gebeuren. En een beetje op tijd beginnen zou ook een weldaad zijn.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 10.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.