Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Enerverende collectieven en inspirerende solo's

Donny McCaslin Quartet feat. Uri Caine, woensdag 10 november 2010, Bimhuis, Amsterdam

Tenorsaxofonist Donny McCaslin is één van de meest talentvolle saxofonisten van dit moment. Met inspirators als John Coltrane en Michael Brecker, die hij verving in de vermaarde formatie Steps Ahead, borduurt hij voort op de hedendaagse hardboptraditie.

In 1997 speelt hij langdurig samen met altsaxofonist David Binney en in 2005 neemt hij deel aan het kwintet van trompettist Dave Douglas. Hoewel zijn reputatie al genoegzaam bekend was, betekent dat in zekere zin een doorbraak voor McCaslin. Vandaar dat hij niet met de eerste de besten - pianist Uri Caine, bassist Scott Colley en drummer Antonio Sanchez – momenteel twee weken door Europa toert. Als de groep in het Bimhuis speelt, hebben ze al een zestal concerten achter de rug en zijn ze goed op elkaar ingespeeld.

Het kwartet speelt voornamelijk composities van McCaslin en opent direct met diens compositie 'M', waarin groepsgewijs zeer intensief, krachtdadig, compact, stuwend en geïnspireerd wordt gespeeld. Gedurende het gehele concert wordt dat intense niveau gehandhaafd. In het zweet des aanschijns.

Naast het kwalitatieve collectieve samenspel vormen de solo's de absolute hoogtepunten van de avond. Pianist Caine hamert en ranselt de akkoorden uit de vleugel en improviseert razendsnel en virtuoos single notes met de rechterhand. Het swingt genadeloos.

Hetzelfde kan gezegd worden van het solowerk van leider McCaslin. Hij soleert zeer authentiek, met toepassing van opstapelende notenreeksen - gebruikmakend van meer dan vier octaven, die zeer zuiver geblazen worden in zowel het hoge als het lage register - en virtuoze licks vanuit de flageoletto-noten naar de lage B of Bes. En dat alles met een prachtig, helder en strak geluid. Voor hem heeft de tenorsax geen enkel technisch geheim.

Uitzonderlijk spannend en enerverend was het duet in 'Upper Cut' in de tweede set tussen McCaslin en drummer Sanchez. Het hoeft geen betoog dat Colley en Sanchez een ritmisch dreamteam vormen. Beiden hebben een enorme palmares op hun naam staan en spelen zowel in eigen formaties als met alle hedendaagse groten in de jazz.

Aldus, een ijzersterk kwartet dat op het podium van het Bimhuis een grote indruk achterliet.

(Jacques Los, 17.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.