Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Koen Scherer – 'Something In The Way, He Moves' (eigen beheer, 2010)

Opname: 31 maart 2009

Een intrigerend plaatje. Alle stukken zijn solo-improvisaties door pianist Koen Scherer, op het eerste en het laatste na, twee keer het nummer 'Love', met de eerste keer trompettiste Saskia Laroo en de tweede keer gitarist Georg Wadenius als gasten. Hoewel beide instrumentalisten spaarzaam te werk gaan, weet Laroo, gedempt, toch het dichtst bij de kern van de muziek te komen.

De dertien spontane composities duren tezamen nog geen half uur en zijn eerder vluchtige overpeinzingen of invallen dan doorwrochte structuren. De korte duur van de nummers is aantrekkelijk, het houdt je bij de les, maar aan de andere kant gunt de pianist zich niet de ruimte om een idee echt uit te werken. Als een stuk als 'Again And Again' dan ineens meer dan drie minuten beslaat, lijkt het ook meteen dubbel zo lang.

Of alles compleet ter plekke geïmproviseerd is, waag ik te betwijfelen: daarvoor zit er toch te veel structuur in de composities. De muziek volgt haar eigen wetten, zoals een regendruppel op een raam, gedirigeerd door Sir Isaac Newton, zijn eigen weg naar beneden meandert. De volgende druppel kan dan gedeeltelijk dezelfde route volgen, maar zal doorgaans toch ergens een nieuwe weg kiezen.

Afgezien van dynamische variaties heeft Scherer slechts de pedalen om zijn noten te beïnvloeden. Dat kan de muziek een orkestraal karakter geven ('Highlands'), of meer fysiek volume ('Fortissimo'). Maar hij gebruikt in twee nummers ook elektronische keyboards, waarmee hij zijn werk in ieder geval van een andere textuur kan voorzien. 'Jazztime', op Fender Rhodes, heeft met zijn heldere baslijn een meer figuratief karakter dan de rest en 'Multimarimba', op de Kurzweil-synthesizer gespeeld, is een aardig minimal-achtig werkje. Ook het titelstuk 'Something In The Way, He Moves' heeft een motiefje dat voortdurend muteert.

Mocht je nu denken dat die Koen Scherer maar wat aanklooit, dan moet je nog maar eens naar 'Hecho A Mano, A Spanish Song' luisteren. Deze man weet wat hij doet en hij heeft er ook de techniek voor.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Koen Scherer kun je de volgende tracks van dit album beluisteren: 'Love' (in de twee hierboven genoemde versies), 'Changing Mood', 'Piano Improvisation', 'Multimarimba' en 'Hecho A Mano'.

(Eddy Determeyer, 3.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.