Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Fred Wesley – 'With A Little Help From My Friends' (BHM Records, 2010)


Wie trombonist Fred Wesley uitsluitend associeert met James Brown, Maceo Parker of George Clinton, zal aangenaam verrast worden door dit schijfje. Want hij kan aanzienlijk meer dan funky riffjes en dito breaks blazen. Hier ontpopt hij zich als een jazzblazer, geen hoogvlieger, geen acrobaat, gewoon een plezierige, eenvoudige rechttoe-rechtaan schuiver. Daarbij verloochent hij zijn achtergrond niet: in 'Homeboy', van de pen van Parker, blaast Wesley korte funky geplaatste noten. Die ritmische aanpak is Fred Wesley ten voeten uit. 'Obamaloo' (wat ongelukkigerwijs rijmt op Waterloo): van hetzelfde laken een scherp gesneden pakje voor de dansvloer. De collectieven zijn simpel en effectief.

Maar het kan ook anders. In het nummer 'Beautiful' klinkt de trombonist ingetogen. En in 'Peace Fugue', misschien wel het prijsnummer van de plaat, komt alles samen. Een fraaie sound, een thema dat legato geblazen wordt, een inventief arrangement waarin alle instrumenten in gelijke mate benut worden.

Grappig is 'Ashes To Ashes', dat kennelijk ontstaan is toen Europa zuchtte en hoestte onder de IJslandse vulkaanuitbarsting. Wesley, zanger nu, noodt ons, de Funky Volcano te dansen. Op het randje, ongetwijfeld. Hier pakt de hoofdpersoon stevig uit.

Het enig minpunt is de track 'Everywhere Is Out Of Town', waarop gastvocalist Willi Amrod, een oude makker, zijn kromme duit in het zakje deponeert. Jammer, want Wesley zelf mag dan als zanger geen echte crack zijn, dit klusje had hij toch beter geklaard.

(Eddy Determeyer, 25.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.