Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik / The Jazztube
Duchess of Swing brengt ode aan all-girl bigbands


Op zondagavond 7 november brengt de Bredase bigband Duchess of Swing 'a tribute to all-girl bigbands in history' in Theaterdinersalon De Avenue in Breda. In een spectaculaire show met gastzangeres Joke Bruijs zal tevens hun nieuwe cd gepresenteerd worden. Het voorprogramma wordt verzorgd door het saxofoonkwartet Double Espresso. De presentatie van de avond is in handen van Debbie Peeters. Aanvang: 19.00 uur.

Duchess of Swing is de enige bigband van Nederland met een uitsluitend vrouwelijke bezetting en dit is bijzonder. In de jaren dertig waren er in Amerika een paar 'vrouwen-bigbands'. Vanaf de Tweede Wereldoorlog is er in de jazzgeschiedenis niets meer te vinden over deze unieke bigbands. Twintig jaar geleden echter kwam hier verandering in met de oprichting van Duchess of Swing!

Klik hier voor de website van Duchess of Swing.

Bekijk de Jazztube!
In 1939 formeerde trompettiste Consuela Carter de Piney Woods Country Life School Big Band. Piney Woods ligt 35 km ten zuiden van Jackson Mississippi en het ging hier dus om een 'zwarte' band. De meisjes waren 14 tot 19 jaar oud. De band maakte zich in 1941 los van de Piney Woods School en gingen verder onder de naam International Sweethearts Of Rhythm, met Anne Mae Winburn als dirigente. "The most prominent and probably best female aggregation of the Big Band era" had in de jaren veertig een aantal van de beste vrouwelijke muzikanten uit die tijd in haar gelederen, zoals trompettiste Ernestine 'Tiny' Davis. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog maakten de Sweethearts een tournee door Europa. In deze Soundie uit 1946 twee nummers: 'She’s Crazy With The Heat' en 'Jump Children', waarin Winburn laat horen dat ze ook kan zingen. Klik op de linker afbeelding om de Jazztube te starten.

Labels:

(Maarten van de Ven, 13.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.