Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuws
Roerige tijden voor Concertgebouw Jazz Orchestra


Het Concertgebouw Jazz Orchestra bevindt zich op een ingewikkeld kruispunt van tegenstellingen. "Gevoelsmatig worden we hevig door elkaar geslingerd", beaamt dirigent-arrangeur-componist Henk Meutgeert (62). "Het gaat muzikaal en creatief wérkelijk fantastisch met de band. We spelen veel en voor vaak uitverkochte zalen. Eerlijk gezegd is het nog nooit zo goed geweest. Anderzijds is onze toekomst in eigen land momenteel best onzeker door subsidieproblemen en weten we, eerlijk gezegd, niet hoe het straks verder zal moeten."

Echter aan de andere kant van de wereld, in het Theatro Municipal in de Chileense hoofdstad Santiago de Chile, kreeg de Nederlandse bigband van achttien musici gisteravond een minutenlange staande ovatie. Daar trad het orkest op aan het begin van een drie weken durende wereldtournee langs vier Zuid-Amerikaanse landen: naast Chili ook Argentinië, Brazilië en Mexico, waarna de band doorreist naar China.

Afgelopen zaterdag vertrok het gezelschap vanaf Schiphol naar Zuid-Amerika, na twee dagen daarvoor te zijn genomineerd voor een jazz-Edison. Kanshebber dus voor deze prestigieuze Nederlandse jazzprijs. Dit voor het jongste dubbelalbum 'Blues For The Date', een intrigerende bandregistratie, nagenoeg geheel gewijd aan Peter Beets, sinds 1997 vaste pianist-componist van de bigband.

Het album en ook de tournee werden mede mogelijk door een tweejarige projectsubsidie van het Fonds Podiumkunsten. Deze subsidiegever heeft nu een negatief advies verstrekt voor de nieuwe aanvraag van de bigband voor 2011. De jazzband van het Concertgebouw is evenwel niet de enige getroffene van de verregaande beknotting van de Nederlandse cultuur.

Henk Meutgeert beseft dit: "Maar snap je het gevoel? Het voelt allemaal een beetje als een aai over je bol en een klap in je gezicht. Want aan de ene kant word je opgehemeld, staan mensen letterlijk op de stoelen in het Concertgebouw van Amsterdam tijdens ons concert met de klassieke pianist Ronald Brautigam, maak je kans op een jazz-Edison, is het publiek laaiend enthousiast tijdens ons optreden in het Bimhuis met de vermaarde Amerikaanse saxofonist Benny Golson, geven we bij elkaar tien concerten in Zuid-Amerika en China... én krijgen dan - 'om technische' redenen – nee te horen op een subsidieaanvraag."

Volgens Henk Meutgeert gaat het om een beperkt verzoek om financiële steun (100.000 euro) dat van wezenlijk belang is voor de dagelijkse bedrijfsvoering van het orkest. Hij voegt daaraan onmiddellijk aan toe dat het orkest, door een nieuwe zakelijke leiding, inmiddels driekwart van het budget zelf verdient via concerten, cd-verkoop en andere activiteiten.

Maar tot eind van deze maand geeft The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, zoals de naam formeel is, zijn Nederlandse visitekaartjes af in het Teatro Coliseo in Buenos Aires, Argentinië (woensdag 13 oktober), om onder meer door te reizen naar Córdoba, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Mexico-Stad en Uruapan, en Macao in China. Laatste nieuws: eind december en de eerste dagen van januari 2011 is de Concertgebouw Bigband uitgenodigd voor concerten in New York met de even excentrieke als legendarische Hammondorgel-speler Dr. Lonnie Smith.

Dit artikel verscheen eerder in De Telegraaf.

(René Steenhorst, 12.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.