Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Voorbij de herrie

The Ex & Han Bennink, donderdag 30 september 2010, Vera, Groningen

The Ex, dat heb ik al eens eerder geschreven, is een van de weinige Nederlandse punkbandjes die verder kijken dan de hekjes die hun parkje inperken. Ook improvisatiemuziek en klassieke Ethiopische nachtclubsoul behoren tot haar interessesfeer. Vandaar wellicht dat de groep het al zo lang uithoudt.

Toen ik de band een paar jaar geleden voor het eerst samen met het Instant Composers Pool Orkest hoorde, vond ik het maar een ongedifferentieerde bult herrie. Dat is natuurlijk ook een concept, maar zo kaal met z'n vieren is The Ex toch beter te pruimen. De songs zijn gebaseerd op simpele motiefjes en de onverstaanbaarheid van de teksten geeft het kwartet een universeel appeal. De Ethiopische invloeden klinken in een enkel nummer door en de link met impro wordt gelegd als gitaristen Terrie Hessels en Arnold de Boer elkaar – figuurlijk – te lijf gaan in goedmoedige, maar daarom niet minder serieuze battles.

De muziek heeft het karakter van een urgentieverklaring, maar blijft dankzij repeterende ritmische patronen altijd dansbaar. Dat laatste werd in Vera (volgens drummer Katrien Bornefeld, die dat allemaal kennelijk bijhoudt, was dit de elfde keer in dertig jaar tijd) vooral opgepikt door een stel meiden. De heren bleven overwegend stoïcijns en roerloos, als om het cliché te bevestigen dat alle Groningers zo stug zouden zijn.

Percussionist Han Bennink verzorgde in zijn eentje het voorprogramma en ging daarbij op de Baby Dodds-toer. Daarmee was er weer een cirkel zo goed als rond: was Bennink in de jaren zeventig immers niet vooral te vinden in Provadya-holen en andere experimentele jongerencentra zoals Vera? Ook toen al lustte hij wel pap van 'Salt Peanuts'. Plus ça change, plus ça reste le même, zoals we dat in Groningen zeggen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Peer op de website van Vera.

(Eddy Determeyer, 7.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.