Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Verveling bij meer van hetzelfde

Hyperactive Kid, maandag 11 oktober 2010, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Drummer Christian Lillinger en gitarist Ronny Graupe hoorde ik enkele weken geleden op Jazz Brugge in de formatie van de 80-jarige klarinettist Rolf Kühn. In het verleden maakte Kühn deel uit van de orkesten van Benny Goodman en Tommy Dorsey. In dit kwartet excelleerden Lillinger en Graupe in het collectief, solistisch en in interacties. Het leverde frisse, interessante en hyperactieve momenten op.

Daarom waren de verwachtingen hooggespannen toen beide musici met saxofonist Philipp Gropper Jazzpower in Eindhoven aandeden. Je verwachtte dat dit trio in de eigen biotoop nog meer van zich zou doen spreken.

Het viel anders uit. Hyperactive drummer Lillinger exposeerde zijn veelheid aan drumexpressies luidruchtig, maar niet altijd in dienst van het moment of collectief. De eminente jonge gitarist Ronny Graupe etaleerde zijn muzikale mogelijkheden en ideeën, maar ook bij hem ontbrak het aan substantiële muzikale relevantie en samenhang. Saxofonist Philipp Gropper kwam niet verder dan het spelen van steeds herhalende fragmentarische riffs en loopjes, die in het gunstigste geval over twee maten werden uitgesmeerd. Van enige verhaallijn en inhoudelijke context was bij hem geen sprake.

Misschien dat druktemaker Lillinger de deur op slot hield. Zijn spel inspireerde en faciliteerde niet, maar werkte eerder verlammend en contraproductief voor zijn medespelers, zo leek het. Van jonge honden zoals deze Berlijnse formatie verwacht je avontuur, muzikale provocatie of andere frisse muzikale prikkelingen. Maar ook in de tweede set bleef het bij eenvormigheid en muzikale armoede.

Jammer, want met name de drummer en de gitarist hebben voldoende in hun mars om te kunnen boeien. Verrassend samenspel, boeiende improvisaties, spannende interacties, zeggingskracht of muzikale rebellie? Het was er (nog) niet en daarom sloeg de verveling toe.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 16.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.