Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Poëzie en vuur

Joost Lijbaart & Wolfert Brederode + guests, dinsdag 24 augustus 2010, De Roode Bioscoop, Amsterdam

De Roode Bioscoop, een van de oudste theaters van Amsterdam, is hét podium voor bijzondere concerten. Ernst Reijseger, Nelson Latif, Ramon Valle, Harmen Fraanje en Martin Fondse traden er al op. Concerten dus, die eigenlijk iedereen gehoord zou moeten hebben. Zo ook het duo Wolfert Brederode (piano) en Joost Lijbaart (drums), die onder andere materiaal van de in 2006 opgenomen duo-cd 'One' presenteerden. Het duo werd deze avond aangevuld door de gasten Yuri Honing (saxofoon) en Tony Overwater (bas).

Brederode en Lijbaart, gekend om hun melodieuze, fijnzinnig en lyrische spel, lieten hier in eigen composities en standards ook een temperamentvolle kant horen. Stevige ritmes en bijna ruwe klanken vormden een nieuw en verfrissend geluid, wat door het expressieve saxofoonspel van Yuri Honing nog wat extra pit kreeg. Een klein nadeel was dat de saxofoon in dit kleine zaaltje behoorlijk hard overkwam en de piano soms nauwelijks te horen was.

Prachtig en ongetwijfeld een hoogtepunt van dit concert waren de duostukken van het album 'One'. Een meeslepend repertoire, waar passie en intuïtieve dialoog tussen piano en drums ongehoorde en buitengewoon flexibele details in hun samenspel aan het licht bracht: een nooit ophoudende ontdekkingsreis. De harmonie en emotie in een door Brederode gearrangeerd Armeens volkslied was bijvoorbeeld weer een proeve van de kwaliteit van deze muziek; het ontroert en betovert iedereen die ernaar luistert.

Een virtuoos en intens ensemble, dat volledig thuis is in pure jazzmuziek, klassieke structuren en de magie van Armeense folkmuziek.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Siebe van Ineveld.

(Sabine Fleig, 31.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.