Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Overtuigende natuurlijkheid

Tripod, donderdag 7 oktober 2010, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Zangeres en songschrijver Francien van Tuinen staat bekend om haar diverse muzikale uitdagingen. Na het jazz/pop-album 'A Perfect Blue Day' en het project 'Muzyka', waar de focus op klassieke werken lag, heeft zij in 2009 met 'Daytripper' een cd uitgebracht, waarop de bezetting de oren deed spitsen. Haar kwartet Tripod bestaat namelijk uit saxofoon/klarinet, bas en drums, waarbij de stem een onafhankelijk instrument vormt. Tripod bestaat uit Jasper Blom (blaasinstrumenten), Jeroen Vierdag (contrabas) en Joost Patocka (drums) en natuurlijk Van Tuinen, die het repertoire van de laatste cd in Jazz at the Crow presenteerden.

Vanaf begin was er een intense dialoog tussen saxofoon en stem. Vooral in composities zoals 'Sherwood Forest' en 'The Deep', die door saxofonist Blom zijn gecomponeerd en waarvoor Van Tuinen teksten heeft geschreven, hadden saxofoon en stem ritmisch en melodisch een zelfstandige vorm. Een jazzy polyfonie met heerlijke blue notes en elegante improvisaties. Daarmee in contrast waren de stromende melodielijnen en de lyrische klanken in de Amerikaanse standards, zoals 'Stardust' en 'My Father Gave Me An Acre Of Ground', waar zelfs een snufje drama doorklonk. Een rijk scala aan muzikale diversiteit en emoties dus.

Spannend was Van Tuinens natuurlijke klankkleur en facettenrijke expressie: een soort pingpong tussen introvertere melancholie en heldere, levendige vrolijkheid. Een stem en natuurlijkheid om te koesteren. Ze wist zich geruggensteund door een band, die als een rots in de branding achter haar stond en die met pakkende ritmiek als een onverwoestbare eenheid het publiek meesleepte.

Het was een samenspel, waarin muziek en menselijk warmte met toewijding en zorg werden gepresenteerd.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Sabine Fleig, 19.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.