Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Oren uitspuiten met The Thing

zondag 10 oktober 2010, Grand Theatre, Groningen

Zo nu en dan is het goed, je oren uit te laten spuiten. Daarvoor was je zondag in het Grand aan het goede adres. De powerjazz van het Zweedse trio The Thing, aangevuld met de noise gitarist Otomo Yoshihide raasde door je hoofd als een toom stieren door Pamplona. Het begon natuurlijk heel subtiel, dat zul je altijd zien, met een serene, bijna gefluisterde ouverture op tenorsax door Mats Gustafsson, vol boventonen en aanpalende geluiden. Een beetje als een jachthoorn aan de overkant van de toendra. Maar net als je je eens lekker in je zeteltje wilt nestelen, om breeduit te gaan genieten van een kristallijnen recital dat tot hogere gedachten noodt, bleekt de pleuris uit.

Drummer Paul Nilssen Love zet grimmig koers richting zwaar weer en is daar vervolgens niet meer weg te slaan. Gast Yoshihide ontrolt à la Cecil Taylor (!) guirlandes, serpentines en banieren, bassist Ingebrigt Haker Flaten probeert er donkere noten tussen te wurmen en Gustafsson krijst zich een ongeluk, waarbij het totale volume tamelijk constant op krap 100 dB gehouden wordt. Je krijgt het idee dat je in zo'n moderne film zit, waarin de tijd misschien niet zozeer stilstaat, als wel het moment alsmaar doorgaat. Er zijn oosterse technieken waarmee je een orgasme bijna eindeloos kunt laten preluderen. Nou, zoiets dus.

Natuurlijk werd er ook gas teruggenomen, soms, even. Dan liet de bassist zijn instrument ritselen, mompelen en kraken, Gustafsson toonde zich van zijn zuchtendste Ben Webster-kant, de drummer nam een slokje mineraalwater en Yoshihide, ja, die moest zijn gitaar natuurlijk laten gieren als een tandartsboor op maandagochtend om half negen.

Dit verhaaltje zit, merk ik, weer eens vol metaforen. Dat krijg je, zondags.
Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Willem Schwertmann.

(Eddy Determeyer, 15.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.