Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Kim Hoorweg pittig en kwetsbaar

zondag 21 november 2010, Theater 't Kielzog, Hoogezand

Als ze niet zo'n ontwapenende presentatie had, voortdurend een giechelbui achter de hand, zou je zweren dat je naar een doorgewinterde jazzchick zat te luisteren. In het door Louis Prima geïnspireerde 'Forgot Something', een van haar eigen songs, blijkt alleen al uit de eigenwijze uitvoering haar volwassen kijk op de muziek. Kim Hoorweg, zeventien, is charmant en pittig, maar ook kwetsbaar en ontwapenend. In haar stem heeft ze dat ondefinieerbare iets dat haar tot jazzvocaliste bestempelt.

Zoals ze 'Round About Midnight' zingt, laat ze je de eenzaamheid van een wolkenloze nacht voelen – waarna ze plagerig het tempo verdubbelt en nog snel even haar tong uitsteekt, terwijl ze op een funky ritme de Monk-klassieker uitdanst. Maar getuige 'Sitting In The Middle' heeft Hoorweg ook een uitstekende stem voor old-time gospelmuziek. Ze kan, kortom, nog alle kanten op. En 'Never Again', haar afscheidsliedje voor haar eerste vriendje, dat een bescheiden hitje werd, bewijst dat ze ook als songschrijver haar mannetje staat.

Als dochter van een jazzpianist en een muziektherapeute heeft ze natuurlijk een vliegende start gehad. Dertien is een voortreffelijke leeftijd om Ella Fitzgerald te ontdekken. Haar vader, Erwin Hoorweg, schrijft sterke, originele arrangementjes voor de snappy begeleidingsband. Piano en gitaar (van Peter Heijnen) kunnen het prima met elkaar vinden.

Ze is uit het goede hout gesneden, zoveel is zeker. Als ze nuchter haar weggetje uit blijft stippelen, komen we die Kim Hoorweg nog wel tegen.

(Eddy Determeyer, 26.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.