Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Harmen Fraanje zorgt voor extra body bij The Ploctones

woensdag 29 september 2010, Paradox, Tilburg

"Hij voelt precies aan waar het in de jazz en improvisatiemuziek over gaat, namelijk samenspelen. Waarbij samenspel en inventiviteit tussen groepsleden belangrijker zijn dan het spel van een solist. Een musicus die in de meest uiteenlopende muzikale situaties creatieve bijdragen levert en tegelijkertijd zichzelf blijft: herkenbaar, energiek en inventief." Dit zijn enkele citaten uit het juryrapport van de Boy Edgar Prijs die dit jaar werd toegekend aan gitarist Anton Goudsmit.

Met zijn band The Ploctones bestiert de getalenteerde Goudsmit menig podia, welke optredens telkens garant staan voor een avondje onbegrensde muzikaliteit, doorspekt met humor en vooral veel plezier! En ja, jazz, funk, rock of latin, het dendert allemaal voorbij. The Ploctones schudden zich eigenwijs los uit ieder kader, maar weten alle ingrediënten te verbinden tot een tijdloos concept.

Saxofonist Efraïm Trujillo, welverdiend vooraan, heeft een prachtige warme sound, met volledige controle over dynamiek, intonatie en timing. Zijn solo's zijn melodieus en zijn improvisaties totaal geloofwaardig. Drummer Martijn Vink paste, quasi-moeiteloos, onvoorstelbare patronen toe om de vele ritmewisselingen gestroomlijnd te laten verlopen. Zijn creativiteit en inventiviteit zijn een must hierbij, evenals de veelzijdigheid en flexibiliteit van Jeroen Vierdag (basgitaar, contrabas).

Goudsmit, de onbetwiste aanstichter van het geheel, hield zich tijdens dit concert opvallend gedeisd en ging niet helemaal los. Wellicht een bewuste keuze, omdat het gezelschap voor de gelegenheid was uitgebreid met pianist Harmen Fraanje. Goudsmit liet de eer aan hem, wat dit optreden van The Ploctones nog eens extra body gaf. Fraanje - zijn muzikale persoonlijkheid blijft maar groeien - toonde zijn veelzijdigheid met magistrale akkoorden, kleine melodische loopjes en ingenieuze improvisaties. Drama en lichtvoetigheid wisselden elkaar af, ontroering en blijmoedigheid waren het gevolg.

Tijdens dit concert in een uitverkocht Paradox werd ook bekend gemaakt wie de prijs had gewonnen voor de meest hilarische foto naar aanleiding van een fotowedstrijd op de website van The Ploctones. Winnaar: drummer Hans van Oosterhout (zie foto linksboven). De prijs: het hele oeuvre van The Ploctones op cd. Van Oosterhout nam de prijs met plezier in ontvangst!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Monique van der Lint.

Meedoen met de 'noise competition'?
Maak een foto met je vingers in je oren en mail deze naar noise@ploctones.com. Je foto komt dan meteen op de website van The Ploctones te staan. De leukste foto's winnen twee vrijkaartjes voor een van hun optredens. Elke vijfde zondag van de maand wordt er een winnaar bekendgemaakt. Maar ook tussendoor kiest de band zo nu en dan een winnaar. Klik hier voor meer informatie over deze fotowedstrijd.

(Donata van de Ven, 4.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.