Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Haarscherpe totaalmuziek creëert luisterfeest

Pascal Schumacher Quartet, zaterdag 23 oktober 2010, SJU Jazzpodium, Utrecht

In de Benelux zijn niet zo gek veel jazzvibrafonisten te vinden, laat staan in Luxemburg (is er wel jazz in Luxemburg?!). In Nederland kom je zo'n beetje aan een handvol relevante vibrafonisten, zoals Hans Hasebos, Ben Gerritsen, Carl Schulze, Jeroen Goldsteen en Frits Landesbergen. Toch is er ook een Luxemburger die zich in de jazz op het niet al te populaire instrument manifesteert: Pascal Schumacher.

De in 1979 geboren Schumacher studeerde onder meer bij jazzvibrafonist Guy Cabay en Frits Landesbergen, en begint eind negentiger jaren door te breken. Sindsdien speelt hij veelvuldig met pianist Jef Neve en richt hij in 2002 zijn eigen kwartet op, dat thans bestaat uit pianist Franz von Chossy, bassist Christophe Devisscher en drummer Jens Düppe.

In het SJU Jazzpodium speelde het kwartet voor een belangrijk deel repertoire van hun nog te verschijnen nieuwe cd. Invloeden uit de romantische klassieke muziek worden in de composities niet geschuwd. In combinatie met hedendaagse jazzlijnen en gevarieerde ritmische patronen levert dat zowel aangenaam harmonische als verrassende en swingende moderne jazzklanken op. Het haarscherpe en strakke samenspel binnen de gehele groep draagt bij aan het concept van kwalitatieve totaalmuziek.

Afgezien van die welhaast dominante collectieve speelwijze bleek er voldoende ruimte om solistisch te presteren. Zowel Von Chossy als Schumacher maakten daar op uiterst boeiende en virtuoze wijze gebruik van. De samenklank van piano en – nauwelijks gedempte – vibrafoon was, mede door ritmische motieven en collectieve improvisaties, vol en warm. Het gedegen ensemblespel, de goed doorwrochte composities en arrangementen, de sublieme solo's en de sympathieke aankondigingen van Schumacher maakten van dit concert een blij en aangenaam luisterfeest.

Op vrijdag 22 oktober 2010 speelde het Pascal Schumacher Quartet in Paradox, Tilburg. Klik hier voor een fotoverslag van dat concert door Donata van de Ven.

(Jacques Los, 26.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.