Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Gevarieerd pianoconcert door hecht trio

Craig Taborn Trio, zondag 17 oktober 2010, SJU Jazzpodium, Utrecht

Pianist Craig Taborn is onder meer bekend van zijn samenwerking met topsaxofonisten als James Carter, Chris Potter en David Binney. In hun kielzog maakte Taborn platen en heeft hij al diverse keren op vermaarde Nederlandse jazzpodia acte de présence gegeven. In 1995 nam hij voor het DIW-label zijn eerste trio-album op. Zijn tweede plaat ('Light Made Lighter') verscheen in 2001 op Thirsty Ear. Tot nu toe blijft het daarbij. Dat is jammer. Taborn is niet alleen een virtuoos pianist, maar zeker ook een zeer innovatieve.

Op deze zondag bleek dat overduidelijk in het SJU Jazzpodium. Het concert begon een half uur later dan aangekondigd - op sommige podia wordt de aanvangstijd niet serieus genomen indachtig dat dat past bij het min of meer informele van de jazz - en werd gekenmerkt door een enorme verscheidenheid, virtuositeit, intens en hecht samenspel, fragmenten minimal music en – helaas – nogal wat repeterende momenten.

Taborn is een meesterpianist. Hij raast over de toetsen, speelt de single notes helder en snel, produceert in akkoorden ritmische en gevarieerde patronen en creëert intens sfeervolle momenten door een minimale notenkeus. Opmerkelijk is ook het intensieve en goed op elkaar ingespeelde samenspel van bassist Thomas Morgan en de subtiele drummer Gerald Cleaver.

Taborn beheerst de gehele pianoliteratuur: van de klassieke Bach tot en met de heftige free jazz van Cecil Taylor. Hij weet al die genres in zijn composities en speelwijze te integreren. Door gebruik te maken van die diversiteit en veelvuldige tempowisselingen en variaties in volume, ontstaat een afwisselend en veelzijdig pianoconcert.

Helaas werd het geheel enigszins verstoord door enkele wat al te langdurige repeterende ritmische patronen. Dat gaf dan wel ruimte voor vooral drummer Cleaver om te soleren. Die combinatie echter kwam niet geheel uit de verf. Klein minpuntje dus!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder. En klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven van het Jazzpower-concert dat het Craig Taborn Trio op maandag 18 oktober 2010 gaf in Wilhelmina, Eindhoven.

(Jacques Los, 24.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.